FC Beton A/S
Tulipantræ - Liriodendron tulipifera
Tulipantræet hører hjemme i det nordøstlige Nordamerika, hvor man har målt indtil 60 m høje træer. Så store bliver de ikke herhjemme; men med sin 10-25 m's højde er træet dog for voldsomt til småhaver; derimod er det et glimrende skovtræ og parktræ. Slægtsnavnet Liriodendron stammer fra græsk leirion = lilje og dendron = træ efter blomsterformen; men blomsterne ligner nu snarere tulipaner, og derfor er det danske navn bedre. Træet har en gennemgående stamme med kegleformet krone og lysegrå bark med et fint mønster af lange barkstriber. Bladet er flerlappet og kan minde om et ahornblad, hvis midterste spids er klippet af; om efteråret får løvet en smuk, gul høstfarve.
Blomsterne kommer frem fra maj til juli, delvis skjult af løvet og så højt oppe i trækronen, at de er vanskelige at få øje på. Bægerbladene er grønlighvide, kronbladene grønliggule med en orange plet ved basis og med orange striber på indersiden. Frugtstanden har form som en kogle og giver træet et festligt udseende efter løvfald.
De smukke blomster på tulipantræet (Liriodendron tulipifera) ses sjældent, fordi de udvikles i toppen af træet, ofte 15 eller 20 m over jorden.
Tulipantræ'ets smukke blomst - Liriodendron tulipifera (foto: preben)
Tulipantræ'ets smukke blomst - Liriodendron tulipifera (foto: preben)
Vækstkrav: Tulipantræ skal have en næringsrig, let fugtig jord og meget sol. I hjemlandet vokser det i skovene sammen med ambratræ, rødløn og amerikansk elm, alle sammen træer, der stiller samme krav til klima og jordbund.
Pleje: Træet formeres ved frø, som sås straks efter modningen om efteråret eller efter stratificering (opbevaring i tørt sand vinteren over). Frøene har en meget lav spireprocent, ofte kun 10%. Træet kan kun udplantes som småplanter og bør altid dyrkes i planteskolerne som pottekultur, da rødderne er sarte og ikke tåler at beskadiges. Foråret er den bedste tid for plantning. De første år bør man undgå, at træet går i stå i væksten i tørkeperioder, hvorfor der da må vandes rigeligt. Ellers kræver træet ingen særlig pleje; blot skal man sørge for god plads til det, så at den smukke krone frit kan udfolde sig.
Anvendelse: Som solitærtræ i parker og store haver samt som skovtræ i blandet løvskov.
Den kinesiske slægtning Liriodendron chinense er bedre egnet for små haver.
Hjælp Mia med navne på disse kaktus
Hej. Jeg har fået disse to kaktusser. Men ved ikke hvad det er for nogle.
Kan i hjælpe mig? Der er røde blomster knopper i den til venstre. Mia
Ukrudt som indikatorplanter
Indikatorplanter for kalktrang
Planter, som især trives på sur jord med lavt reaktionstal:
Agergåseurt - Anthemis arvensis (se under Gåseurt)
Agerstedmoder - Viola arvensis (se under Stedmoder)
Gul okseøje - Chrysanthemum segetum
Lancetbladet vejbred - Plantago lanceolata
Indikatorplanter for kalkbund
Planter, som især forekommer på kalkholdig (basisk) jord med højt reaktionstal:
Agersnerle - Convolvolus arvensis
Farvegåseurt - Anthemis tinctoria
Lugtløs kamille - Matricaria perforata
Rød tvetand - Lamium purpureum
Sort natskygge - Solanum nigrum
Vortemælk - Euphorbia cyparissias
Indikatorplanter for våd bund
Planter, der især trives på lavtliggende, fugtig og dårligt drænet jord:
Ranunkel - Ranunculus repens (41)
Indikatorplanter for nitrat
Planter, der især trives på nitratholdig (kvælstofrig) jord:
Gåsefod (»mælde«)/Hvidmelet Gåsefod - Chenopodium album
Liden brændenælde - Urtica urens
Stor brændenælde - Urtica dioeca
Indikatorplanter for dårlig jord
Planter, der især trives på næringsfattig, ugødet jord:
Gul okseøje - Chrysanthemum segetum
........................................................................................................................
Iceberg - Schneewittchen
Kraftig og forgrenet vækst med ret spinkle kviste. Løvet er lysegrønt og sundt. Blomsterne er samlet i store klaser, hævet over løvet. De enkelte blomster er ret små, flade og rent hvide. Duften er ubetydelig. Velegnet i større rosenbede. God til at skille rosensorter, hvis røde farver ikke klæder hinanden. Desuden udmærket i busketter og som hæk. På indelukkede voksesteder kan den angribes af sortplet og meldug.
Forædlet af Kordes i Holsten som krydsning mellem 'Robin Hood' og 'Virgo'.
I engelsktalende lande kaldes sorten 'Iceberg'.
"Iceberg climbing" står nu i fuld flor, skriver Margrethe Kristiansen, som har indsendt foto. Du kan også sende foto til mail@haveabc.dk
Smedens have
SMEDENS HAVE
En sommerdag i juni var jeg på udflugt med min mand og en god kammerat. Turen gik til Smedens have i Udsholt. Selve turen derop fra København var et utroligt sceneskift fra den grå beton i Tåstrup til den smukke landlige natur i Nordsjælland, hvor vi blandt andet så smukke bindingsværkshuse.
Efter 50 minutters køretur nåede vi frem til gården, og her blev vi modtaget af gårdens ejere Ellen og Smeden (som egentlig hedder Henrik).
Smedens have er vel egentlig mest af alt en oase for alle haveinteresserede. Fra det øjeblik man træder ind af gårdens låge, bliver man mødt af det mest fantastiske syn og en utrolig duft af gårdens mange blomster. På de 3000 m2 er der flere forskellige små bygninger, hvor man kan gå ind og finde antikke møbler, brugskunst, hjemmelavede badeprodukter, blomster, skilte, pileflet, brændevine, smykker og meget andet.
Smedens have 2
Smedens have
De mange blomsterbede bære præg af Ellens kreative sans, og er sammensat så man både finder blomster, urter og grønsager imellem hinanden. Ellen giver gerne gode råd til pleje af planterne, eller til hvordan man bruger sine urter bedst.
Smeden er en rigtig
hyggelig mand, som deler ud af sin store viden om snapsebrygning og madlavning.
På egnen er han kendt for sin fantastiske lammerullepølse.
Imens Ellen passer blomsterbedene, er det Smeden der sørger for kaffe og kage til gæsterne. Kagen er selvfølgelig hjemmebagt, og er gratis for gæsterne. Til børnene serverer de dejlig kold saftevand.
I baghaven går der kaniner og høns, som man selvfølgelig gerne må kæle med. Det var især populært hos de mange gæsters små børn, som brugte lang tid på at betragte dyrene.
På vores rundtur lagde vi især mærke til de mange skønne oaser, hvor man i fred og ro kunne sidde og betragte havens smukke blomster. De små oaser er ideelle til at nyde en medbragt madkurv. Vi satte os på en bænk under et stort æbletræ, og her kunne vi sidde med vores kaffe og kikke i de mange forskellige havebøger der ligger fremme. Vores kammerat er hobby snapsebrygger, så især bøgerne med spændende snapse vakte stor interesse.
Ellen fortalte at de i årets løb har forskellige spændende arrangementer, som man kan deltage i, mod at betale for materialerne. Der er f. eks lygtefest i efteråret, hvor børnene kan lave deres egen lygtemand og efterfølgende kan spise hjemmelavet græskarsuppe. Der er også pilefletkurser og i december er der juleværksted, hvor man kan lave juledekorationer under Ellens kyndige vejledning. De mange spændende arrangementer kan i læse mere om på www.smedenshave.dk. Her kan man også finde mange lækre opskrifter.
Foran den lille gårdbutik sad portrætmaleren Jørgen og tegnede et par af gæsternes portrætter. Vi fik en lille snak med ham, og inden turen gik hjem til Tåstrup igen, fik vi tegnet et rigtig godt portræt af os alle 3.
Af Betina Rasmussen
Her følger et lille potpourri af indtryk ...
I haven finder du smukke blomster kendte og sjældne ...
Der er ikke sparet på de iderige dekorationer
Udenfor og indenfor finder du livsstil, pynt, bøger, spændende ting på flasker
En høns er klar til at ....
En gæst nyder krydderurterne
Det gamle vasketøj med broderier og mamelukkerne var selvfølgelig ude i solen
To søde damer hygger sig ... Udestuen er klar
Ellen og Smeden er klar igen - også til Jer - de er bestemt et besøg værd.
Morel
Moreller er stenfrugt og i familie med blommer. Moreller og kirsebær omtales ofte som ens, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Sødkirsebær (som i Norge og her kaldes kirsebær eller for moreller), og surkirsebær. Moreller kommer oprindelig fra Kina hvor de har vært dyrket i over 4000 år. De dyrkes nu i Europa og vi har en vis produktion i Danmark også. Moreller findes i en række forskellige varianter og i flere farver. Vi har gule, gulrøde, mørkerøde eller næsten sorte. De deles derfor ind i to hovedgrupper. Den ene er lyse moreller som har en noget større sten end den mørke. Den anden er en mørk variant som har et noget fastere frugtkød. Moreller har en god og sød smag og spises mest naturel.
Moreller har en sød og mild smag og spises naturel som frisk frugt. Den kan tages med i frugtsalat eller serveres til dessert sammen med is. Moreller kan også serveres til ost.
Ordet morel anvendes fejlagtigt om mange surkirsebær. Se artiklen Kirsebær.
Kirsebær, søde - fugle-kirsebær - Prunus avium
Stamformen til de søde kirsebær, fuglekirsebærtræet (Prunus avium), vokser vildt i de danske skove. Sødkirsebær danner træer, som kan blive 15-20 m høje med en bred krone af ret stive, næsten vandrette grene. På yngre grene er barken gulbrun og flager ofte af i tværgående strimler; ældre bark bliver ujævn og næsten sort. De spredtstillede, stilkede blade bliver 6-15 cm lange med en aflangt ægformet, noget tilspidset bladplade; bladranden er groft savtakket. Bladenes overside er glat og skinnende grøn; undersiden er matgrøn og nerverne kan være hårede. Der findes som regel kirtler ved bladbasis.
Blomstringen falder sammen med løvspring i første halvdel af maj, hvilket af og til bevirker en reduktion af udbyttet, fordi blomsterne ødelægges af sen nattefrost. Blomsterne kommer hovedsagelig på etårs-grenene, hvor de sidder i knipper på 2-3 sammen; de er hvide, stilkede og ca. 2,5 cm i diameter.
Frugten er en rund stenfrugt med en hård kerne, omgivet af saftigt og sødtsmagende frugtkød; på nogle sorter slipper kødet stenen, på andre ikke. Hudens farve varierer fra lyst gul til rød; mange sorter har begge farver. De fleste sorter har en ret tydelig fure fra stilken til frugtens spids. Modningstiden for den enkelte sort er 8-12 dage. De tidligst modne sorter kan plukkes allerede sidst i juni, mens de sildigste sorter først modner i august.
Dyrkning: Sødkirsebær formeres ved podning på grundstammer af fuglekirsebær; der anvendes såvel frøformerede grundstammer som vegetativt formerede kloner.
Kirsebær trives bedst på en god, muldet, lerholdig jord med reaktionstal på 7 eller lidt derover; men der kan fås gode udbytter også på lettere jord. Gødskningen kan være ca. 4-5 kg alsidig blandingsgødning tidligt om foråret, 4-5 kg kalksalpeter omkring begyndelsen af juni og 4-5 kg igen en måneds tid senere.
Sødkirsebær holder ikke af beskæring. Denne synes heller ikke at have nogen indflydelse på bærrenes størrelse, men den nedsætter total udbyttet. For at undgå sårinfektion med bakteriekræft eller vedødelæggende svampe bør beskæring kun udføres ved løvspring; dels får træerne tid til at hele sårene, dels er smittefaren mindst på denne årstid.
Blomstrende sød kirsebær i begyndelsen af maj.
Høst: Kirsebærplukning er håndarbejde, og bærrene skal plukkes med stilk; rives frugten fra stilken, opstår der hurtigt mug eller råddenskab i såret. Frugterne skal plukkes forsigtigt, for huden er sart og trykpletter vil hurtigt blive mørke og skæmmende.
Sorter: Ved plantning af sød kirsebær må man tage hensyn til, at næsten alle sorter er mere eller mindre selvsterile. Man bør derfor altid sørge for, at der i nærheden er en bestøversort, som blomstrer samtidig. Ved køb af et kirsebærtræ i en planteskole bør man forhøre sig om bestøvningsforholdene. Planteskolernes sortiment af sødkirsebær er i tidens løb svundet stærkt ind, men af gængse sorter fremhæves følgende som de bedste.
'Hedelfinger' er en gammel sort og den sildigste af dem. Frugterne er ret store og mørke; desværre har de tendens til at revne i fugtigt vejr i modningstiden. Udbyttet er ikke særlig stort.
'Knauff' er også en gammel sort. Frugtfarven er mørk og størrelsen lidt under middel.
'Merton Glory' modner sidst i juli.
Træet er middelkraftigt og frugtbart. Frugten er stor og rødgul, men har nogen tendens til at revne.
'Sam' har en stor og mørk frugt. Udbyttet er kun middelstort, men det mindre udbytte opvejes af bærrenes meget ringe tilbøjelighed til revnedannelse.
'Van' har meget store og mørke frugter. Udbyttet er ret stort, men skæmmes desværre af revner og angreb af gråskimmel i fugtige år.
'Victor' modner samtidig med 'Sam' og 'Van'. Frugterne er store, rødgule og af en fin kvalitet og middel, hvad angår revner. Træet er frugtbart. Sammen med
'Merton Glory' kan 'Victor' dække den vigtigste kirsebærsæson med gulrøde bær.
De fire sidstnævnte sorter er ret nye, og i ældre haver står der sorter, som ikke længere findes i planteskolerne. Det er især de tidligste sorter, som denne sanering af sortimentet er gået ud over, for de har ikke kunnet konkurrere med kirsebær, som er importeret sydfra.
De vigtigste af de ældre sorter er:
'Annonay' med små, mørkerøde frugter af middel kvalitet.
'Dønniseri' ('Dønnisens Gule') er et helt gult kirsebær af middelmådig kvalitet. Frugtbarheden er god, men tilbøjeligheden til at revne er stor. Ikke særlig efterstræbt af fugle.
'Elton' har gulrøde. middelstore frugter. Sorten er ikke særlig yderig, men kvaliteten er god, dog ikke bedre end hos de nye sorter.
'Fruheste der Markt' er mørkerød, og sorten er den tidligste af rimelig kvalitet.
'Hvid Spansk' har rødgule frugter af ret god kvalitet, men kan dog ikke konkurrere med 'Merton Glory'.
'Kunze' har gulrøde frugter med ret fast kød og en god smag. Størrelsen er under middel.
'Napoleon' bærer rødgule , store frugter af fin kvalitet. Sorten er ikke særlig frugtbar, men til gengæld revner den ikke let.
'Ohio Beauty' har rødgule frugter, som er under middelstørrelse.
'Schneiders Sildige' har sort-røde bær i stor mængde.
Sygdomme: Sød kirsebær angribes af en række skadedyr og sygdomme, hvoraf bakteriekræft er den alvorligste. Angrebet viser sig ved, at træet fra angrebne grene udskiller gummi, såkaldt gummiflåd; senere begynder grenen at visne. Den eneste kur synes at være at skære grenen af til en sund sidegren neden for det sted, hvor gummien flyder ud. Der må ikke efterlades stabbe, for så heles såret ikke, og bakterie kræften trænger ind om efteråret.
Skadedyr: Den sorthovedede, grønne ca. lem lange larve af kirsebærmøllet (Argyresthia pruniella) udhule r knopperne endnu før løvspring. Æggene overvintrer på grenene, og larverne klækkes om foråret. Kirsebærmøl bekæmpes i småhaver ved sprøjtning med 8% frugttrækarbolineum før 1. marts.
Larverne af kirsebærfluen (Rhagoletis cerasi) æder af frugtkødet på modnende sødkirsebær; de kan bekæmpes ved gentagne sprøjtninger med et dimethoatmiddel, når frugterne er halvmodne. Den værste plage for kirsebærrene er dog fugle, især stære, der fuldstændig kan tømme træerne for bær, inden frugterne er helt modne. Man har prøvet mange midler for at skræmme fuglene bort, men ingen har hjulpet synderlig. Det eneste virkelig effektive er at dække træerne med et net, som er så fintmasket, at fuglene ikke kan komme igennem maskerne.
NY INFO:
Fugle-Kirsebær (Prunus avium) er et stort, løvfældende træ med vækstform som en kegle. Stammen er ret og gennemgående til toppen. Hovedgrenene sidder i etager, hvor de gror vandret ud. Barken er først rødbrun, så skifter den til spættet rødbrunt/sølvgråt. Derefter er den sølvgrå, men så bliver den brun med vandrette bånd af grålige korkporer. Gamle træers stammebark er sort, skællet og dybt furet. Bladknopperne sidder spredt. De er spidse og blankt mørkebrune. Blomsterknopperne sidder i bundter på knudrede kortskud. De er butte og lidt større. Bladene er ovale til omvendt ægformede med savtakket rand og kort spids. Oversiden er friskt grøn og lidt blank, mens undersiden er lysegrøn. Stilken bærer røde nektarkirtler nær den nederste bladrand. Høstfarven er gul eller rød. Træet blomstrer i maj ved løvspring. Blomsterne er hvide og langstilkede. Frugterne kan være gule, røde eller sorte. De fleste smager godt, men træer med bitter frugt findes. Frøene modner og spirer godt herhjemme.
Ikke-synlige træk
Rodnettet består af en dybtgående, kraftig hovedrod med svære siderødder. De fine rødder øverst i jorden når langt udenfor kronens radius. Bemærk, at alle Kirsebær (søde, sure, japanske) er podet på grundstamme af Fugle-Kirsebær. Lavtsiddende stammeskud og rodskud er altså at betragte som vildskud.
Hjemsted
Træet findes i selskab med andre løvtræer på leret, kalkholdig undergrund overalt i Europa, inklusive det sydøstlige Danmark. Det trives bedst på god, leret og lun jord og er uegnet til kold og våd jord. Planten kendes først i Danmark fra ca. år 1000, og det formodes at være indført hertil.
Anvendelse:
Kirsebærrene ædes af fugle og mennesker, og når de falder ned af harer og ræve. Træet tåler lettere beskæring. Det er velegnet som spredt indblanding i såvel skovbryn som læ- og vildtplantninger. Veddet af Fugle-Kirsebær er meget værdsat som møbeltræ på grund af den rødbrune, mahognilignende farve.
Sorter
Prydtræ: 'Plena' (store, fyldte, hvide blomster i mængde)
Bærfrugt: 'Büttners Rote', 'Corum', 'Hedelfinger', 'Merton Glory', 'Sam', 'Stella', 'Van'
Kirsebær 'Stella' - Prunus avium 'Stella'
Højde: normalt 4-6 meter, kan blive op til 10 m højt.
Bredde: 1,5-3 meter
Fuldt hårdfør, modningstidspunkt: Juli
Selvbestøvende og frugtbar.
Blomstrer i april-maj
Stor, hjerteformet, mørkerød frugt, klar sidst i juli.
Optimal udplantning mellem 01-11 og 01-05
Fuglekirsebær - Prunus avium
Et dejligt træ, som burde vinde større indpas i vore skove – ikke blot på grund af de smukke blomster og bærrene, men også fordi veddet er af værdi bl.a. til møbler, dreje- og billedskære-arbejder samt til instrumenter.
Kirsebærtræet findes vildtvoksende, særligt på Bornholm, hvor det er meget almindeligt.
Træets stamme er i de yngre år glat og forsynet med tydelige vandrette "bælter"
Kirsebærstenene er værdsat af rødmus, spætmejser, og kærnebider.
Se også artiklen Kirsebær
.........................................................................................................................
Kirsebær
Kirsebærtræets (Prunus avium, 'Stella') frugt.
Kirsebærsorter
Kirsebærsorter kan være både de lækre, søde kirsebær, der kaldes sødkirsebær. Men det kan også være de sure, Surkirsebær der bruges til saft, kirsebærsauce, vin og meget andet. Det er 2 frugtarter samt bær, der afviger en del fra hinanden.
Moreller
I store dele af landet kaldes sødkirsebær altid Moreller. Det kan være lidt forvirrende, ikke mindst da den i haverne mest plantede sort skyggemorel, hverken er særligt skygge tålende eller en morel, men et surkirsebær! De to slags kirsebær er så forskellige, at de nødvendigvis må omtales hver for sig. Surkirsebær er som navnet siger meget sure og bruges til saft og meget andet i husholdningen, herunder til vin. Morellerne er de lækre, søde spisekirsebær.
Den tyske betegnelse for alle søde kirsebær (gule, røde, sorte) for KIRSCHEN.
De sure kirsebær hedder på tysk (SCHATTEN) MORELLEN, og navnet er indført hertil på plante etiketten?
Kirsebær (Prunus) er en slægt af træer eller buske med ca. 150 arter. Et tydeligt, fælles kendetegn er de tværgående bånd af barkporer på stammen (se billedet til højre). Slægten deles af nogle botanikere i to: de kirsebæragtige (Cerasus) og de blommeagtige (Prunus). Slægten Kirsebær bliver af nogle også kaldt for Stenfrugt-slægten.
En stenfrugt er en frugt hvor frøgemmet består af to lag: Yderst et lag blødt frugtkød, og inderst en hård skal ("stenen") som normalt rummer ét eller ganske få frø.
De tværgående bånd af korkporer ses hos alle arter af Prunus.
Arter af slægten Kirsebær
Abrikos (Prunus armeniaca)
Fugle-Kirsebær (Prunus avium) - herfra stammer alle sorter af Sød-Kirsebær
Mirabel (Prunus cerasifera) - som egentlig bør hedde Kirsebær-Blomme
Sur-Kirsebær (Prunus cerasus)
Dværg-Blodblomme (Prunus x cistena)
Blommetræ (Prunus domestica)
Kræge (Prunus domestica ssp. insititia)
Mandel (Prunus dulcis)
Dværg-Kirsebær (Prunus fruticosa)
Fuji-Kirsebær (Prunus incisa)
Laurbær-Kirsebær (Prunus laurocerasus)
Portugisisk Laurbær-Kirsebær (Prunus lusitanica)
Manchurisk Kirsebær (Prunus maackii)
Weichsel (Prunus mahaleb)
Bjerg-Kirsebær (Prunus nipponica)
Alm. Hæg (Prunus padus)
Fersken (Prunus persica)
Sakhalin-Kirsebær (Prunus sargentii)
Glansbladet Hæg (Prunus serotina)
Tibetansk Kirsebær (Prunus serrula)
Japansk Kirsebær (Prunus serrulata) - herfra stammer langt de fleste af de mange sorter af japanske Pryd-Kirsebær
Slåen (Prunus spinosa)
Higan-Kirsebær (Prunus subhirtella)
Dværg-Mandel (Prunus tenella)
Kinesisk Kirsebær (Prunus tomentosa)
Rosen-Mandel (Prunus triloba)
De øvrige arter af slægten Prunus:
Prunus africana Prunus alaica Prunus alleghaniensis Prunus americana Prunus andersonii Prunus angustifolia Prunus ansu Prunus apetala Prunus arabica Prunus argentea Prunus bifrons Prunus bokhariensis Prunus brachypoda Prunus brahuica Prunus brigantina Prunus bucharica Prunus buergeriana Prunus campanulata Prunus canescens Prunus caroliniana Prunus cerasia Prunus cerasoides Prunus ceylanica Prunus clarofolia Prunus cocomilia | Prunus concinna Prunus conradinae Prunus consociiflora Prunus cornuta Prunus cyclamina Prunus davidiana Prunus dielsiana Prunus eburnea Prunus emarginata Prunus fasciculata Prunus fenzliana Prunus ferganensis Prunus ferganica Prunus fremontii Prunus geniculata Prunus glandulifolia Prunus glandulosa Prunus gracilis Prunus grayana Prunus grisea Prunus haussknechtii Prunus havardii Prunus himalaica Prunus hortulana Prunus humilis | Prunus ilicifolia Prunus incana Prunus jacquemontii Prunus japonica Prunus jenkinsii Prunus kansuensis Prunus kuramica Prunus leveilleana Prunus lycioides Prunus lyonii Prunus mandshurica Prunus maritima Prunus maximowiczii Prunus mexicana Prunus meyeri Prunus microcarpa Prunus microphylla Prunus minutiflora Prunus mira Prunus mongolica Prunus mume Prunus munsoniana Prunus murrayana Prunus myrtifolia Prunus napaulensis | Prunus nigra Prunus obtusata Prunus occidentalis Prunus pedunculata Prunus pensylvanica Prunus petunnikowii Prunus phaeosticta Prunus pleiocerasus Prunus prostrata Prunus pseudocerasus Prunus pumila Prunus rivularis Prunus rufa Prunus salasii Prunus salicina Prunus scoparia Prunus sellowii Prunus setulosa Prunus sibirica Prunus simonii Prunus speciosa Prunus spinosissima Prunus spinulosa Prunus ssiori Prunus stepposa | Prunus stipulacea Prunus subcordata Prunus takasagomontana Prunus takesimensis Prunus tangutica Prunus texana Prunus trichamygdalus Prunus trichostoma Prunus turcomanica Prunus turcomanica Prunus turneriana Prunus umbellata Prunus undulata Prunus ursina Prunus vachuschtii Prunus verecunda Prunus virginiana Prunus webbii Prunus wilsonii Prunus yedoensis Prunus zippeliana |
Fugle-Kirsebær eller Morel (Prunus avium) er et op til 20 meter højt træ, der vokser i skove og hegn. Frugten er 9-12 mm, sortrød eller gul og sød i smagen. Fugle-Kirsebær har en meget smuk blomstring ved løvspring i maj.
Beskrivelse
Fugle-Kirsebær er et stort, løvfældende træ med vækstform som en kegle. Stammen er ret og gennemgående til toppen. Hovedgrenene sidder i etager, hvor de gror vandret ud. Barken er først rødbrun, så skifter den til spættet rødbrunt/sølvgråt. Derefter er den sølvgrå, men så bliver den brun med vandrette bånd af grålige korkporer. Gamle træers stammebark er sort, skællet og dybt furet.
Bladknopperne sidder spredt. De er spidse og blankt mørkebrune. Blomsterknopperne sidder i bundter på knudrede kortskud. De er butte og lidt større. Bladene er ovale til omvendt ægformede med savtakket rand og kort spids. Oversiden er friskt grøn og lidt blank, mens undersiden er lysegrøn. Stilken bærer røde nektarkirtler nær den nederste bladrand. Høstfarven er gul eller rød. Træet blomstrer i maj ved løvspring. Blomsterne er hvide og langstilkede. Frugterne kan være gule, røde eller sorte. De fleste smager godt, men træer med bitter frugt findes. Frøene modner og spirer godt i Danmark.
Fugle-Kirsebær blomstre i foråret.
Rodnettet består af en dybtgående, kraftig hovedrod med svære siderødder. De fine rødder øverst i jorden når langt udenfor kronens radius. Bemærk, at alle Kirsebær (søde, sure, japanske) er podet på grundstamme af Fugle-Kirsebær. Lavtsiddende stammeskud og rodskud er altså at betragte som vildskud.
Højde x bredde og årlig tilvækst: 20 x 10 m (50 x 30 cm/år).
Voksested
Træet findes i selskab med andre løvtræer på leret, kalkholdig undergrund overalt i Europa, inklusive det sydøstlige Danmark. Det trives bedst på god, leret og lun jord og er uegnet til kold og våd jord. Planten kendes først i Danmark fra ca. år 1000, og det formodes at være indført hertil.
Anvendelse
Kirsebærrene spises af fugle og mennesker, og når de falder ned, også af harer og ræve. Træet tåler lettere beskæring. Det er velegnet som spredt indblanding i såvel skovbryn som læ- og vildtplantninger. Veddet af Fugle-Kirsebær er meget værdsat som møbeltræ på grund af den rødbrune, mahognilignende farve.
Sorter
Prydtræ
'Plena' (store, fyldte, hvide blomster i mængde)
Bærfrugt
'Büttners Rote'
'Corum'
'Hedelfinger'
'Merton Glory'
'Sam'
'Stella'
'Van'
Sødkirsebær - morel - Sødkirsebær kaldtes førhen for moreller
Ordet stammer fra italiensk morello ordret 'fra Mauretanien'
Havens lækreste frugt sødkirsebær kaldtes tidligere for moreller og opfattes som store træer, for store til kolonihaven. Men sødkirsebær kan nu købes, hvor de er podet på en svagtvoksende grundstamme f.eks. Gisela 5.
Et træ på en svagtvoksende grundstamme bliver ikke mere end et par meter højt.
Sødkirsebærsorten ’Sunburst’ blomstrer med hvide blomster i maj og får meget
store røde frugter sidst i juli til først i august, stor frugtbarhed.
Der er flere sorter som er selvbestøvende og derfor er ét
træ nok til at få lækre, saftige frugter. Nem at dyrke i kolonihaven og kan gro
på de fleste jordtyper.
Det største problem er fugle, men da træerne bliver små er der mulighed for at
dække dem med såkaldte fuglenet.
Revnede frugter kan være et problem, da modne frugter bliver ved med at optage
vand, så længe de er våde, og til sidst sprænger huden; det betyder dog ikke at
frugterne smager dårligt. Sorte lus kan spules væk med vand.
Sødkirsebær Prunus avium ’Sunburst’ hører til stenfrugtfamilien – Amygdalaceae.
Andre selvbestøvende sorter er ’Stella’ og ’Skeena’. Når et træ købes, skal der
på etiketten stå såvel sortsnavn, som navn på grundstamme.
........................................................................................................................
Sur-Kirsebær (Prunus cerasus) eller Skyggemorel er et 6-8 meter højt træ med hængende grene. Arten ligner Fugle-Kirsebær, men bladene er blanke på oversiden. Frugterne er sortrøde og saftige, men syrlige.
Sur-Kirsebær eller Skyggemorel' er et lille, løvfældende træ med kort stamme og en uregelmæssig krone. De yngre grene og skuddene er tynde og overhængende. Barken er først lysegrøn og hårløs, men snart bliver den brun og blank med lyse korkporer. Ældre grene får efterhånden en grålig bark med tværgående bånd af korkporer. Stammer og gamle grene får en grå, furet bark. Træet danner både bladbærende langskud og blomster- og bladbærende kortskud.
Knopperne sidder spredt (på kortskuddene næsten klyngeagtigt), og de er spidst ægformede og brune. Bladene er ovale med tydelig spids og savtakket rand. Oversiden er mærkegrøn og blank, mens undersiden er noget lysere og mat. Høstfarven er gul til brun. Blomstringen sker i maj, hvor de rent hvide, 5-tallige blomster sidder i bundter på kortskuddene. Frugten er en sortrød stenfrugt.
Rodnettet er kraftigt og dybtgående, men som regel sælges træet podet på grundstammer af Fugle-Kirsebær, hvis rodnet det så overtager. Arten fremkalder jordtræthed.
Højde x bredde og årlig tilvækst: 8 x 8 m (50 x 50 cm/år).
Voksested
Sur-Kirsebær hører hjemme i Syd- og Sydøsteuropa og i bjergskove i Mellemøsten på Kaukasus. I Danmark er den dyrket og findes desuden forvildet hist og her i hele landet.
I biosfærereservatet Laciana-dalen i provinsen León, Spanien, findes arten sammen med bl.a. Aksel-Røn, Liguster, Dun-Eg, Gul Ensian, Læge-Salvie, Marts-Viol, Påskelilje, Rosmarin, Skov-Æble, Smalbladet Ask, Vellugtende Kamille og Ægte Valnød.
Sygdomme
Sur-Kirsebær er meget modtagelig for svampesygdommen Grå monilia, der kan dræbe grensystemer og hele træer.
Sorter
Frugterne kaldes "kirsebær" eller "surkirsebær".
'Karneol' – ny sort med mørkerøde bær
'Montmorency' – ny sort med lyse, røde bær
'Skyggemorel' – gammel dansk sort med mørkt brunrøde bær
'Stevnsbær' – gammel dansk sort med røde bær
........................................................................................................................
Nerie - Nerium oleander - pasning
Det er en solelskende, subtropisk plante, som ofte ses vildtvoksende ved Middelhavets kyster. Den er blandt favoritterne i solrige stuer og vinterhaver. Den vokser også i det subtropiske Asien og Japan. Navnet Nerium er græsk og blev allerede brugt af Dioscorides. Nerium er med· lem af plante· familien Apocynaceae og blev indført allerede i 1596.
Neriens blomster har sarte farver i hvidt, lyserødt, purpur og orange, og der findes både enkelte og fyldte former. De pilformede blade er normalt grønne, men man ser også brogetbladede former. Hvert blad er langt og smalt, og de sidder parvis på grenene. Nerier er meget giftige og kan være dødelige for kreaturer, og det samme gæl. der for mennesker, som måske kan fristes til at smage på de indbydende blomster. Alligevel er de uhyre populære, for kun få stueplanter skal have så lyse og varme forhold som dem. De forhandles i blomst fra juni. Derved får man mulighed for at vælge netop den foretrukne farvetone. De brogetformede typer med gule bladrande og lys.rosa blomster kaldes Nerium oleander »Variegata«.
Ligesom Geranium (en anden middelhavsplante) kan den stilles på friland om sommeren, men må tages ind, når der er fare for, at temperaturen falder til under 5°C.
Vælg altid planter med masser af knopper, fordi de udsprungne blomster kun holder ganske kort. Undersøg om planten er fri for insekter, da Nerie er modtagelig for uldlus og andre insektangreb.
Billede øverst: Ung plante af den almindelige lyserøde slags.
Blomst og knopper.
Nerium oleander er en Middelhavs-plante, som skal have fuld sol om sommeren, men stå lidt køligere om vinteren. I naturen står den i sol langs vandløb, hvilket viser, at den skal have fugtighed om rødderne.
STØRRELSE: Nerien kan blive en stor busk, op til 4 meter høj og lige så bred, dog ikke i Danmark. Normalt bliver de ikke så store i potte.
VÆKST: Vokser ret hurtigt, 25·30 cm om året.
BLOMSTRING: Hele sommeren. Knopperne skal have masser aflys og varme for at springe ud; så de knopper, der dannes om efteråret, åbner sig kun, hvis de har stået meget varmt.
DUFT: En sart, dejlig duft, navnlig i fugtig luft.
LYS: Masser aflys er afgørende. I sommermånederne kan den blomstre i det fri, men også om vinteren må den stå lyst. Den klarer sig bedre i vinterhaven end i stuen. TEMPERA TUR: Holder af varme og frisk luft. Om vinteren må temperaturen helst ikke komme under 5°C. Trives ikke i tør centralvarmeluft.
VANDING: Vand regelmæssigt, næsten hver dag om sommeren. Om vinteren kun ca. hver 10. dag. Regnvand er det bedste, og det er vigtigt, at vandet er lunt. Koldt vand kan hæmme knoppernes udspring.
GØDNING: Om sommeren flydende gødning hver 14. dag.
LUFTFUGTIGHED: Holder af en douche hver måned, men det er ikke et krav.
RENGØRING: Bladene bliver ikke særlig snavsede, da de er lange og
smalle. De kan støves af, men det er nok nemmere at bruse dem over med lunkent vand. De naturligt matte, noget læderagtige blade skal ikke have bladglans.
STUELUFT: De holder af rigelig luft, gerne lidt i bevægelse.
JORD: Pottejord nr. 3 eller en lignende næringsrig jord.
OMPOTNING: De skal have store potter eller kummer, men må ikke omplantes for tit. Hvert 2.·3. år, ikke tiere. Marts er den rette måned.
BESKÆRING: For at opnå en god, busket vækst, skæres de kraftigt til· bage efter blomstring. Også sideskud under blomsterstandene kan fjernes.
FORMERING: Om foråret tages skudspidsstiklinge. De kan rodslå i jord eller lunkent vand. De sætter hurtigere rødder, når de står varmt. Tager man dem tidligt på foråret, kan de blomstre samme år. Stiklinge taget i juli! august kan også rodslå. Stik dem ved 18·. Frø sås i april ved 18-20°C.
LEVETID: Får de tilstrækkeligt vand og næring, og slipper for at få frost, kan de holde længe.
SELSKABSPLANTER: Det er en ud· præget ener, som skal have god plads omkring sig.
LET / VANSKELIG: I en solrig stue eller vinterhave er den let. Ved centralvarme og i ringe lys vil den ikke blomstre.
Ompotning
1. Pot om hvert 2. til 3. forår, hvis den ikke skyder, potten virker for lille og rødderne vokser gennem drænhullet. Gennemvand.
2. Klargør nummeret større potte med drænlag og et lag kompost nr. 3.
3. Hold potten med den ene hånd og støt planten med den anden. Bank potten, til klumpen løsner sig.
4. Uden at beskadige rødderne fjernes noget af den gamle jord med en pind eller
blyant.
5 Stil planten i midten af den ny potte.
6. Fyld op med frisk kompost, så alle rødder er dækkede, pres jorden let sammen. Stil den skygget og uden vand i et par dage, så rødderne søger ud i den friske kompost.
Formering i vand
Stiklinge taget tidligt om foråret kan blomstre samme år.
1. Læg 3·4 små stykker trækul i et lavt glas og fyld 2/3 op med lunkent vand.
2. Dæk glasset med pasticfolie holdt fast af en elastik. Stik huller med en blyant eller lignende.
3. Skær ca. 7 cm lange endeskud. - Brug handsker, da planten er giftig.
4. Sæt så mange stiklinge, der er plads til. Stilles ved 16-18°C.
5. Når de har rødder, tages stiklingene op af vandet og pottes. Pas på, for rødderne er skøre.
6. Gennemvand og stil under plasticpose nogle dage. Det giver høj luftfugtighed.
Formbeskæring
1. Efter blomstringen skæres hovedgrenene tilbage til 1/2 længde, sideskud til 10 cm.
2. Klip skråt af lige over en knop eller et sideskud. Brug handsker, da planten er giftig.
3. Når planten har knopper, skæres sideskuddene af, det vil få blomsterne til hurtigere at springe ud. Sideskuddene kan bruges som stiklinge.
Fjern visne blomster
Når hele blomsterstanden er visnet, skæres den af lige over det nærmeste blad.
Overbrusning
Douch en gang hver måned med lunkent vand for at holde bladene rene.
Vanding
Vand oppefra, helst med regnvand. Tøm underskålen efter et kvarter. Brug altid lunkent vand.
Hvad gik galt?
1. Blomsterknopperne åbner sig ikke. For koldt. Hæv temperaturen og brug kun lunkent vand.
2. Planten virker sund, men blomstrer ikke. Mangel på sol. Stil den lysere eller i solen om sommeren i haven.
3. Ingen blomstring, ranglet vækst. Virkning af centralvarme: For varmt og manglende ventilation.
4. Hvide, uldagtige pletter på bladene. Uldlus.
Fjernes med en vatpind dyppet i sprit, eller sprøjt med malathion.
5. Brune, skjoldformede insekter på undersiden af bladene. Skjoldlus.
Fjernes med vatpind dyppet i sprit.
--
Daddelblomme - Diospyros lotus
Daddelpalmens frugter sidder i store, tunge klaser. Navnet Diospyros er dannet af de to græske ord dios, som betyder gud, og pyros, som betyder frugt. Frugterne er spiselige, men de er ikke særlig velsmagende, nærmest uden smag, så navnet hentyder snarere til, at frugterne fra gammel tid har haft betydning for den lokale befolkning. Daddelblommerne danner små træer, som i hjemlandet kan blive op til 12 m høje. Barken er tyk og på ældre træer furet i firkanter; bladene er store og aflange. Blomsterne er uden skønhedsværdi. Træerne er tvebo og blomsterne enkønnede. Ved modenhed bliver frugterne sorte og kan købes på markederne under handelsnavnet sorte dadler. Frugterne er bær med få, men store frø; frugtkødet er melet og smager bedst, når det er lidt overmodent. Træet stiller ikke særlige krav.
Formering: Daddelblomme formeres ved frø, som så hurtigt som muligt efter høsten sås i porøs jord med ca. 20°C undervarme. Daddelblomme, som stammer fra Middelhavsegnene, voksede på friland i Botanisk Have i København, indtil de strenge vintre 1939-42 ødelagde den. I normale vintre kan den klare sig på friland her i landet, men det vil være bedre at dyrke den som baljeplante, så den om sommeren står i haven på et beskyttet sted og tilbringer vinteren i en vinterhave eller i koldhus.
Kerneveddet giver ibenholt, et sort ved, som er så hårdt, at almindelige redskaber ikke duer til at bearbejde det. Da splinten ikke har nogen værdi og træerne ikke bliver tykstammede, benyttes kerneveddet mest til stole og andre lette møbler samt til stokke.
Andre arter: Amerikansk daddelblomme (Diospyros virginiana) med 6-14 cm lange, ovale til elliptiske, blanke blade kan dyrkes på friland her i landet, så længe vi ikke får fimbulvinter. Et eksemplar, som blev plantet i Forstbotanisk Have i Charlottenlund i 1889, havde i 1939 nået en højde på ca. 6 m. Det blev slemt skadet under de strenge vintre efter 1939.
Ibenholttræet (Diospyros ebenum) vokser i Indien. Zanzibar-ibenholt (Diospyros mespiliformis) er almindelig S for Sahara. I floddalene kan træet blive indtil 30 m højt, men på savannerne, hvor der er 6-8 måneders tørke, bliver det sjældent mere end 6-8 m. Den tykke, særprægede bark yder god beskyttelse mod de årlige steppebrande. Den mest værdifulde art er kakitræ (Diospyros kaki). Det dyrkes overalt i Syden som et værdifuldt frugttræ (se artiklen kakitræ).
Daddelblomme - Diospyros lotus
Almindelig Kaki (Diospyros kaki).
Magnoliophyta (Dækfrøede)
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Ebenaceae (Ibenholt-familien)
Slægt: Diospyros
Slægten Diospyros er buske eller træer, der er kendt for sine bær og sit hårde ved. På dansk anvendes både navnene Kaki, Daddelblomme og Ibenholt. Slægten er udbredt med ca. 200 arter i Asien, Afrika og Nordamerika. Det er for det meste stedsegrønne, men enkelte er løvfældende. Frugterne er store, saftige bær. Her omtales kun de arter, som dyrkes i Danmark, eller hvis ved eller frugter forhandles her.
Almindelige arter:
Almindelig Kaki (Diospyros kaki)
Amerikansk Kaki (Diospyros virginiana), hvor veddet kaldes "hvid ibenholt"
Asiatisk Kaki (Diospyros lotus) eller Lotus-Dadelblomme
Ibenholt er det danske navn for tømmer fra visse arter af slægten Diospyros. Navnet Sort Ibenholt bruges om flere af arterne med mørkt kærneved.
Andre arter
Diospyros affinis
Diospyros apeibacarpos
Diospyros attenuata
Diospyros australis
Diospyros austroafricana
Diospyros blancoi
Diospyros caribaea
Diospyros cathayensis
Diospyros cauliflora
Diospyros celebica
Diospyros clavigera
Diospyros conzattii
Diospyros crassiflora
Diospyros crassinervis
Diospyros decandra
Diospyros elliptica
Diospyros eriantha
Diospyros glandulosa
Diospyros glaucifolia
Diospyros grisebachii
Diospyros guianensis
Diospyros halesioides
Diospyros ierensis
Diospyros inconstans
Diospyros insignis
Diospyros insularis
Diospyros japonica
Diospyros juruensis
Diospyros kirkii
Diospyros longibracteata
Diospyros lycioides
Diospyros macrophylla
Diospyros malabarica
Diospyros maritima
Diospyros melanoxylon
Diospyros mespiliformis
Diospyros mollis
Diospyros montana
Diospyros moonii
Diospyros morrisiana
Diospyros natalensis
Diospyros nitida
Diospyros oblongifolia
Diospyros oldhamii
Diospyros oleifera
Diospyros pallens
Diospyros papuana
Diospyros philippinensis
Diospyros pilosanthera
Diospyros rosei
Diospyros rubra
Diospyros rumphii
Diospyros sapota
Diospyros sintenisii
Diospyros sonorae
Diospyros subtruncata
Diospyros sundaica
Diospyros tessellaria
Diospyros texana
Diospyros tutcheri
Diospyros whyteana
........................................................................................................................
Hibiscus - Hibiscus syriacus
Den bedst kendte art af Hibiscus-slægten er den populære stueplante hawaiiblomst. I haven kan man dyrke en enkelt art, Hibiscus syriacus, der stammer fra Kina og Indien, ikke fra Syrien, som det botaniske artsnavn ellers kunne antyde. Det er en løvfældende busk med opret vækst og ret stive grene. Bladene er mørkegrønne, ægformede, ofte trelappede og tandede i randen. Blomsterne fremkommer tit enkeltvis i bladhjørnerne; de har et grønt, femdelt bæger og er forsynet med 6-8 smalle yderbægerblade. De fem kronblade er blå, røde eller hvide. Støvdragerne er sammenvoksede et langt stykke til et rør og rager ud af den klokkeformede krone. Griflen er forsynet med et f1erdelt støvfang, og frugten er en femdelt kapsel.
Hibiscus syriacus 'Blue Bird'.
Vækstkrav: Hibiscus trives godt på en næringsrig, men tør og veldrænet jord uden stående fugtighed i vinterhalvåret. Den vokser bedst op ad en sydmur i læ for alle vinde og bør dækkes med granris i de første år efter plantningen, ældre planter dog også i strenge vintre.
Pleje: Formering sker let ved urteagtige stiklinger i forsommeren. Sorterne kan podes på frøplanter af selve arten. I planteskolerne købes hibiscus bedst som potte- eller containerplante, der let holder rodklump. Den bør plantes tidligt om foråret før løvspring. Den kræver i øvrigt ingen pasning udover vanding i meget tørre somre. Beskæringen indskrænkes til udtynding af ældre planter.
Anvendelse: En af de bedste egenskaber ved hibiscus er blomstringstiden fra august til oktober, en tid, hvor næsten ingen andre af havens buske blomstrer. Plant den op ad en sydmur, ved et raftehegn eller som solitærplante på terrassen eller i atriumhaven.
Hibiscus syriacus 'Woodbridge'.
Sorter:
Hibiscus syriacus 'Ardens' har tætfyldte, blåviolette blomster og bred, tæt vækst.
Hibiscus syriacus 'Coelestis' har enkle, rent blå blomster og smal, stift opret vækst.
Hibiscus syriacus 'Luteus Plenus' har lysegule, tætfyldte blomster.
Hibiscus syriacus 'Red Heart' har enkle, rent hvide blomster med rød midte.
Hibiscus syriacus 'Rubis' er en velkendt gammel sort med enkle, røde blomster.
Hibiscus syriacus 'W. R. Smith' har enkle, rent hvide blomster.
Hibiscus syriacus 'Woodbridge' har meget store, rent røde, enkle blomster og er kraftigtvoksende.
Se alle danske hibiscus Syriacus der har overlevet mere end tre vintre udendørs på denne hjemmeside www.leonlindholm.dk Skandinaviens Største samling.
............................................................................................................................
Året rundt i haven
Til venstre en spidsspade til gravning i svær lerjord, til højre en almindelig spade til let havejord og til plantning.
Index:
Jordarbejde
Jorddækning og lugning
Gødskning
Vanding
Formering
Plantning
Beskæring
Plantebeskyttelse
Indkøb til haven
Græsplænen
Hække
Prydtræer
Prydbuske
Slyng- og klatreplanter
Roser
Stauder
Stenplanter
Vand- og sumpplanter
Bundplanter
Løg og knolde
Sommerblomster
Frugttræer
Frugtbuske
Køkkenurter
--
Jordarbejde
Januar: Benyt tøperioder til at grave de tomme bede i køkken- og blomsterhave, hvis ikke det blev gjort i efteråret. Riv visne blade fra græsplænen med gummirive eller vifterive.
Februar: Fjern det sidste ukrudt i køkkenhaven og under frugttræerne ved 'skrællegravning' i tøvejr.
Marts: Forårsgravning er lige så nyttig som efterårsgravning. Grav bedene i køkken- og blomsterhave nu. Vend kun de øverste 5-10 cm af jorden. Riv græsplænen ren for mos, visne blade og småsten.
April: Gør de første bede i køkken- og blomsterhave klar til såning. 'Skrællegrav' de øverste 5-10 cm af jorden, riv med en skarptandet rive, men ikke så dybt, at jorden tørrer for meget ud. Håndkultivator kan på let jord erstatte både spade og rive.
Maj: Hold den ubevoksede jord i køkkenhaven ren og løs med håndkultivator. Grav ikke mellem stauder, roser og buske. Riv plænen ren for småsten, blade og kviste før første slåning.
Juni: Renhold jorden mellem rækkerne i køkkenhaven med håndkultivator.
Juli: Gør frøbedene til såning af toårige sommerblomster klar ved gravning med gravegreb. Findel derefter jorden med håndkultivator og en skarptandet rive.
August: Tilbered jorden til ny græsplæne ved gravning og håndkultivering.
September: Renhold jorden i køkkenhaven med håndkultivator mindst hver 14. dag.
Oktober: Grav de tomme jordstykker i køkken- og blomsterhave, bedst ved 'skrællegravning' og ikke dybere end 10 cm. Riv de visne blade af græsplænen.
November: Fortsæt gravning af de tomme jordstykker i blomsterbede og urtebede. Riv de nedfaldne blade fra græsplænen ind mellem træer og buske, stauder og bundplanter.
December: Rengør plænen for visne blade og anvend dem til jorddækning i staudebed, rosenbed eller mellem buskene. Det visne løv kan også samles sammen og anvendes i havens kompostbunke.
Jorddækning øg lugning
Januar: Dæk den nøgne jord under træer og buske med visne blade, kompostjord eller barkflis. Fjern de enårige og flerårige ukrudtsplanter, der kan fortsætte at gro i kortere eller længere tøperioder.
Februar: Omstik kompostbunken, når det er vejr til det. Læg det friske affald i bunden og dæk det til med ældre, forrådnet haveaffald. Topdress (jorddæk) den ubevoksede jord både i blomsterhave og urtehave.
Marts: Fortsæt topdressing af bede og busketter. Tilfør græsplænen et tyndt lag enhedsjord, spagnum eller findelt kompostjord. Lug det flerårige ukrudt væk, så snart det skyder frem.
April: Fjern ukrudtsplanterne, så snart de viser sig - og inden plantning og såning går i gang.
Maj: Vand kompostbunken i tørt og blæsende vejr. Det fremmer omsætningen og forrådnelsen af plantedelene.
Juni: Dæk den løsnede jord mellem stauder, roser og flerårige køkkenurter med findelt kompostjord, afrevet græs fra plænen eller med spagnum.
Juli: Fjern de selvsåede, træagtige ukrudtsplanter i hækken og mellem buskene. Få alle rødderne med op. Bortlug de enårige ukrudtsplanter overalt i haven, før de når at sætte frø. Hug toppen af de flerårige, urteagtige ukrudtsplanter (nælde, skvalderkål og kvikgræs) med .rotorklipper, buskrydder eller en le. Gentag arbejdet så ofte, at ukrudtet til sidst helt forsvinder.
August: Topdress græsplænen med et tyndt lag enhedsjord eller kompostjord for at fremme græsvæksten.
September: Foretag omstikning af kompostbunken, mens der ikke er så meget havearbejde at tage fat på. Forrådnelsen i kompostbunken fremmes ved tilsætning af jordbrugskalk og kalksalpeter.
Oktober: Riv de visne blade fra græsplænen sammen og anvend dem som jorddækning i bedene eller under buske og træer eller læg dem i 'depot' i kompostbunken.
November: Anvend de nedfaldne blade som jorddække mod udtørring og mod frostskader.
December: Fjern de sidste visne blade fra plænen, før den bliver dækket med sne.
Gødskning
Januar-februar-marts: Gød kun en gang i løbet af vinteren. Gød med 5 kg handelsgødning (blandingsgødning) pr. 100 m² til de fleste områder i haven (træer, busketter, staudebed, rosenbede og andre blomsterbede, urtebede og græsplæner), men vent med at gøde rododendron og de øvrige surbundsplanter. Næringsstofferne ligger så klar i jorden, når forårsvæksten går i gang.
April: Husk ikke at gøde nyplantede træer, buske og stauder. Tilfør gødning i køkkenhaven samtidig med jordbehandlingen, før urterne skal sås.
Maj: Gød rododendron og andre surbundsplanter med 30 g svovlsur ammoniak og 30 g svovlsur kali pr. m².
Giv græsplænen 40 g/m² af en god blandingsgødning - men husk, at græsset derefter vokser så kraftigt til, at det giver betydeligt mere klippearbejde!
Juni-juli: Giv årets anden gødskning nu. Anvend 40 eller 50 g/m².
Giv ikke gødning til nyplantede planter. Strø ikke kunstgødning ud i tørt vejr. Det kan svide bladene. Hvis man strør gødningen ud i regnvejr, kan man risikere, at regnen holder op, inden al gødningen er opløst. Derfor: både i tørt vejr og i regnvejr skal der vandes grundigt efter udstrøningen af kunstgødning.
August-september-oktober: Lad være med at udstrø gødning. Tilførsel af især kvælstof i kalksalpeter, i svovlsur ammoniak eller i blandingsgødningerne fremmer nemlig udviklingen af nye skud på planterne, så de ikke når at afslutte væksten inden vinteren.
November-december: De fleste planter er i hvile på denne årstid. Derfor kan man allerede nu give et forråd af f.eks. blandingsgødning i en dosis af 50 g/m².
Denne gødskning kan dog også vente til januar, februar eller marts.
Vintergødningen kan udstrøs oven på sneen, så gødningen langsomt opløses og med smeltevandet siver ned i jorden til planterødderne.
Vanding
Januar-februar-marts: Rododendron og alle øvrige stedsegrønne planter fordamper vand fra deres blade, nåle eller andre grønne plantedele hele året - også når jorden er frossen, så rødderne ikke kan opsuge vand til erstatning for det fordampede vand. Derfor: vand disse planter, når det er tøvejr, så planterne ikke tager skade eller dør af tørke. Undgå dog stående vand om rodklumpen.
April: På denne tid indeholder jorden tilstrækkelig med vand. Undgå derfor vanding. Koldt vandværksvand afkøler jorden og giver planterne et kuldechok.
Maj: Forårsvejret med stærk sol, blæst og ringe nedbør udtørrer ofte jorden. Vand derfor rigeligt, mindst med 30 l vand pr. m². Det svarer til 30 mm nedbør.
Juni: Vand blomsterbede og urtebede i tørre perioder, som tidligere mindst 30 mm pr. gang. Husk at sjatvanding er pjatvanding. Efter hver vanding skal jorden løsnes i overfladen, så man undgår en hård jordskorpe.
Juli: I den varme tid vandes bedst formiddag eller eftermiddag. Hak jorden løs efter vandingen for at undgå skorpedannelse. Giv mindst 30 mm ved hver vanding. Det kontrolleres ved at opstille en regnmåler.
August: Gennemvand jorden grundigt, før der skal plantes stauder eller sås græs.
September: Husk vanding før og efter ethvert plantearbejde. Planterne skal overbruses, men helst ikke med iskoldt vandværksvand.
Oktober: Før plantning skal alle planter vandes grundigt igennem, f.eks. ved at lade deres rodklump eller potteklump stå nedsænket i en spand med kuldslået vand et døgn før plantningen.
November: Nyplantede træer og buske skal vandes ofte, så de holder sig saftspændte. Men overdriv ikke vandingen, så ilten drives ud af jorden. Det går ud over røddernes ånding.
December: Gennemvand rodsystemet hos rododendron og andre stedsegrønne, så de er saftspændte, før frosten sætter ind.
Formering
Januar: Så frø af sommerbegonie og andre sommerblomster i kasser i vindueskarmen. Skær stiklinger af pelargonie, heliotrop og flittiglise; sæt dem i vand, så de slår rod.
Februar: Så frø af begonie, petunie, jernurt og tomat i kasser i vindue s-
Året rundt i haven karmen. Tag stiklinger af pelargonie. Læg kontrollerede læggekartofler til forspiring, lyst og køligt, men frostfrit.
Marts: Så salat, radise og spinat udendørs, når jorden er +10°C. Foretag prikling af frøplanter, sået indendørs. Forspiring af kartofler, dahliaknolde og knoldbegonie.
April: Såning af hårdføre køkkenurter og sommerblomster, når jorden er +10°C. Forkultiverede frøplanter fra vindueskarmen prikles ud i haven sidst på måneden. Forspirede kartofler kan lægges 5 cm dybt i køkkenhaven.
Maj: Alle urter og sommerblomster kan sås. Huller i græsplæne eftersås. Først på måneden udplantes blomkål, spidskål og savoykål, senere rosenkål, rødkål, hvidkål og porrer.
Juni: Udplant tomatplanter og dahliaknolde.
Juli: Så frø af toårige sommerblomster (gyldenlak, forglemmigej, stedmoder m.fl.) i udendørs bede.
August: Gamle løg af påskeliljer, pinseliljer og tazetter opgraves, deles og udplantes på ny. Store grupper af ældre stauder kan opgraves, deles og udplantes på ny, især de forårsblomstrende arter og sorter. Tilså ny græsplæne og reparer huller i den gamle plæne.
September: Større klumper af tulipaner, perlehyacinter, skilla og andre forårsløg opgraves, deles og lægges på ny (dette forudsætter, at man har afmærket deres voksesteder, mens de endnu havde blomster og blade - ellers er de umulige at finde).
Foretag deling af større klumper eller puder af stauder, stenplanter og bundplanter i skovbunden og plant dem hurtigst muligt igen.
Oktober: De højsommerblomstrende stauder og stauder i mosebedet kan deles nu.
Stauderne skal stå så tæt, at ukrudtet ikke får en chance.
Plantning
Januar-februar: Løvfældende træer og buske kan plantes eller omplantes, hvis jorden er tilstrækkelig optøet.
Marts: Når jorden er helt optøet, og j ord temperaturen er på omkring +10°C, kan de fleste hårdføre haveplanter omplantes eller nyplantes.
April: En god plantetid for løvfældende træer, buske samt slyng- og klatreplanter. Efterårsblomstrende stauder samt alle pottekultiverede stauder, stenplanter og bundplanter kan plantes nu. Husk det gamle gartnerord: Hvad der plantes om foråret, kan gro, hvad der plantes om efteråret skal gro.
Maj: Nyplantning og omplantning af stedsegrønne træer og buske, både de nålebærende og de bladbærende. Sommerblomster, kålplanter og porrer udplantes i maj.
Juni: Plantning af alle pottekultiverede og klumpholdende planter kan foretages. Tomater og dahlia kan plantes uden fare for frostskader.
Juli: Sidst på måneden (eller først i august) skal de nye jordbærplanter plantes. Anvend garanteret sygdomsfri, meristemformerede planter (drevet frem på et laboratorium).
August: Bedste plantetid for forårsblomstrende og sommerblomstrende stauder, stenplanter og bundplanter. Plant klematis og andre slyngplanter. Narcisløg kan lægges nu, inden de skyder nye rødder.
September: Ligesom maj er september en fin plantemåned for stedsegrønne buske og træer. Bambus kan nyplantes eller omplantes. Forårs- og forsommerblomstrende stauder plantes nu. Lægning af narcisløg. Lægning af græstørv til nye plæner eller til lapning af gamle plæner.
Oktober: Efter løvfald den bedste plantetid for de ikke-stedsegrønne buske og træer. Læggetid for alle slags forårsløg.
November: Plantning af alle slags løvfældende træer og buske, også frugttræer og
frugtbuske. Plant roser. December: Plantning af løvfældende træer og buske i tøperioder og i ikke-frossen jord.
Beskæring
Januar: Æbletræer og pæretræer kan beskæres eller udtyndes nu. 'Blødende' frugttræer med meget tidlig saftstigning skal derimod beskæres, mens de har blade, altså i august-oktober (abrikos, blomme, fersken, kirsebær, valnød og vin).
Februar: Espaliertræer af æble og pære beskæres og udtyndes. Hække af hvidtjørn, liguster og bøg klippes. Marts: Prydbuske, der vil blomstre på de nye årsskud, udtyndes nu (parkroser, vildroser). Prydbuske, som blomstrer på 'gammelt træ', med blomsterknopper på flere år gamle kviste, kan ligeledes udtyndes nu (blodribs, dronningebusk, guldregn, rødklokkebusk, syren og uægte jasmin).
April: Visne skudspidser af hortensie og sommerfuglebusk fjernes nu. Haveroserne må først beskæres allersidst i april, men helst i de første dage af maj.
Maj: Beskæring af haveroser (både de storblomstrede og buketroserne). De afblomstrede skud af forsytia, rosen man del og spiræa afklippes nu.
Juni: Hække kan klippes sidst i juni.
Juli: Hække kan klippes hele måneden. Vildskud fjernes på de forædlede roser ved afrivning ved basis. Afblomstrede stauder, stenplanter og løgplanter afpudses. Gamle hindbærskud afskæres helt ved jordoverfladen efter bærhøst.
August: Nedskæring af afbårne hindbærskud. Udtynding af øvrige frugtbuske efter bærhøst. Udtynding af kirsebærtræerne efter høst. Kirsebærgrenene vil 'bløde' ved senere beskæring. Afpudsning af visne blomster på rododendron, roser og stauder.
September: Udtynding af solbær, ribs og stikkelsbær. Udtynding af blomme, valnød, birk og løn.
Oktober: Udtynding og beskæring af frugtbuske, vin, blomme, kirsebær, valnød, birk og løn.
November: Absolut sidste frist for beskæring og udtynding af træer med tidlig saftstigning (blomme, kirsebær, valnød, vinranke, birk, løn og vingevalnød ).
December: Udtynding af prydtræer, æbler, pærer og frugtbuske kan begynde nu. Afpudsning, men absolut ikke beskæring af haveroserne.
Plantebeskyttelse
Januar: Dæk sarte planter mod frost og vintersol med granris og halmmåtter. Fjern tung sne fra især de stedsegrønne buske, så grenene ikke knækker. Tramp ikke sneen sammen på græsplænen - derved undgås angreb af sneskimmel.
Februar: Undgå saltskader på havens planter. Anvend aldrig salt til optøning af is og sne på havegange, i indkørslen eller på fortovet langs hækken. Efterse dækning med granris, så fersken og abrikos m.fl. ikke lokkes til for tidlig blomstring af den kraftige vintersol.
Marts: Fjern først vinterdækningen med granris, når alle grannåle er faldet af. Evt. sprøjtning af frugttræerne bør vente til kort efter løvspring, men før blomstring.
April: Dæk den ubevoksede jord i rosenbede, staudebede, andre blomsterbede samt i havens 'skovbund' med findelt dækkemateriale (kompost, enhedsjord, tørvestrøelse, barkflis). Herved undgås udtørring af jorden og udvikling af for meget ukrudt.
Maj: Beskyt planterne i blomsterbede og urtebede mod udtørring ved løsning af øverste jordlag med håndkultivator. Derefter 'topdressing' (jorddækning) med tørvestrøelse, barkflis eller lignende.
Juni: Sprøjt med et pyretrummiddel mod bladlus på frugttræer; roser og stauder. Det er det mindst giftige af de bekæmpelsesmidler, der er til rådighed. En mere miljøvenlig metode består i at spule bladlusene væk med en kraftig vandstråle fra haveslangen.
Juli-august: Brug lugekniv og håndkraft til at fjerne ukrudtet i bede og græsplæne i stedet for at anvende kemiske ukrudtsmidler.
September: Ved risiko for nattefrost i efterårstiden kan særlig sarte planter dækkes med aviser - eller oversprøjtes med vand fra haveslangen aftenen før en frostnat.
Oktober: Dæk, kasserne med nedplukket frugt mod vedvarende regn med plastfolie. Riv de nedfaldne, visne blade væk fra græsplænen og anvend bladene som jorddækning under frugttræer, i køkkenhave eller i havens 'skovbund'.
November: Dæk sarte planter med granris eller halmmåtter mod vintersol og frost.
December: Brug hverken salt eller salpeter til issmeltning på havegange og i indkørsler - det allerbedste er kost og skovl!
Indkøb til haven
Januar: Køb frø af sommerblomster med lang udviklingstid (begonie, petunie m.v.). Køb kunstgødning (blandingsgødninger med kvælstof, kali, fosfor og mikronærings-stoffer) samt svovlsur ammoniak og svovlsur kali til rododendron.
Februar: Køb haveredskaber (standardudstyr: spade, gravegreb, skovl, planteske, rive, håndkultivator, vifterive, lugehakke, hækkesaks, beskæresaks og slåmaskine).
Marts: Køb sundhedskontrollerede læggekartofler samt blomsterfrø og urtefrø. Køb enhedsjord, grus og spagnum til jordforbedring samt barkflis til topdressing.
April: Køb løvfældende træer og buske (barrodede, pottedyrkede eller containerdyrkede). Køb frø af tomat.
Maj: Køb græsfrø. Køb træer, buske, roser og stauder. Køb stedsegrønne buske og træer, også rododendron. Køb sommerplanter, kålplanter og andre køkkenurter til udplantning. Juni: Køb dahliaplanter og tomatplanter.
Juli: Køb frø af toårige sommerblomster. Køb sundhedskontrollerede, meristemformerede jordbærplanter.
August: Køb løg af påskeliljer, pinseliljer og tazetter til snarlig lægning. Køb pottekultiverede stauder, stenplanter og bundplanter. Køb pottekultiverede klematis. Køb græsfrø.
September: Køb rododendron og andre stedsegrønne træer og buske '(med rodklump eller potte). Køb pottekultiverede stauder, stenplanter og bundplanter. Køb løg af hyacint, perlehyacint, skilla, tulipan og vintergæk - samt knolde af erantis og krokus.
Oktober: Køb pottekultiverede stauder og stenplanter. Køb tulipanløg. Efter løvfald: Køb løvfældende træer, buske og roser.
November: Køb tulipanløg til haven og køb løg af hyacint, skilla, tazet og tulipan til drivning indendørs. Køb løvfældende buske og træer (også frugtbuske og frugttræer) samt roser.
December: Køb løvfældende buske og træer, også frugtbuske og frugttræer.
Græsplænen
Januar: Tramp ikke på den snedækkede græsplæne. Det fremmer angreb af sneskimmel. Bekæmpes med Brassicol.
Februar: Topdress græsplænen i snefrie perioder med findelt kompostjord, tørvemel eller enhedsjord. Fordeles med en vifterive. Få plæneklipperen efterset og knivene slebet.
Marts: Fjern mos i plænen ved udstrøning af 2 kg jernvitriol og 1,5 kg svovlsur ammoniak, blandet op i to spande tørt sand, fordelt på 100 m².
April: Foretag grundig rengøring af plænen med en kraftig vifterive. Fjern gamle græstotter, visne blade, småsten m.v. Gød plænen med 5 kg blandingsgødning/100 m², hvis den ikke er gødet tidligere på vinteren. Giv luft til rødderne med en gravegreb eller en aerificeringsmaskine. Første slåning foretages, når græsset er 6-8 cm højt. Foretag tilsåning af ny plæne nu eller i august.
Maj: Grundvand plænen med mindst 30 mm vand (30 l/m²). Reparer huller i den gamle plæne med græstørv. En ny plæne kan anlægges med græstørv - dyrt, men nemt og effektivt!
Juni: Klip ikke plænen for tæt. 4 cm græspels er en god højde. Vand i tørkeperioder.
Juli: Giv plænen en smule sommerferie. Lad være at give den for meget gødning i forsommeren. Så bliver græsset ikke så langt her i ferietiden. Man kan godt springe 3-4 klipninger over uden at plænen bliver ringere af den grund. Mos kan bekæmpes nu med jernvitriol (som nævnt i marts).
August: Tilså den nye græsplæne nu. Det er vigtigt, at jorden er godt gennemarbejdet før såningen. Følg nøje brugsanvisningen se "Haven i august". Ved lægning af græstørv kan fås en perfekt (men måske lidt dyr) plæne. Klip ikke den ny plæne for tidligt, men lad græsset blive 6-8 cm højt før klipningen.
September: Giv ikke plænen mere gødning i år. I fugtige perioder bør man rive det afklippede græs sammen, så det ikke ligger og rådner på plænen.
Oktober: Lad græspelsen være lidt højere sidst på sæsonen. Riv det afklippede græs sammen og brug det til topdressing mellem buskene eller stauderne.
November: Sidste klipning foretages, når græsset er ved at standse i væksten. 'Vinterpelsen' på græsset må godt være 6 cm høj.
December: Forebyg angreb af sneskimmel ved sprøjtning med Brassicol.
Hække
Januar: Hække af bøg, liguster og tjørn kan klippes nu. Nye hække skal først klippes i toppen, når de har nået den ønskede højde (fx 180 cm). Gamle hække af liguster og tjørn kan forynges ved nedskæring til 20-30 cm over jorden.
Februar: Ukrudtstræer (elm, hyld, løn), som har sået sig selv inde i hækken, graves op med rod.
Marts: De løvfældende hække (bøg, liguster og tjørn) skal være klippet før løvspring. Prøv at forme hækken, så den bliver bredest forneden.
April: Plant løvfældende hække før løvspring (avnbøg, bøg, fjeldribs, liguster, mirabel, naur og tjørn). Hækplanterne fra planteskolen er 2-3 år gamle, 30-100 cm høje. Af tjørn købes den kraftigste kvalitet med en rodhals-tykkelse på 9-12 mm. Beskær aldrig hækplanterne ved plantningen. Og skær ikke toppen af dem, før de når den færdige højde (for tjørn tager det fire år at blive 180 cm høj).
Maj: Plant stedsegrønne hække nu (gran, taks, tuja). Vand omhyggeligt. Lad være med at klippe dem det første år.
Juni: De løvfældende hække kan klippes nu, men man står sig ved at vente til lidt ind i juli, hvor de nye skud er blevet mere træagtige.
Juli: Ved at vente med sommerklipningen til et stykke ind i juli undgår man, at hækken danner en ny, kraftig 'pels', som man skal have arbejde med at klippe bort senere på sommeren. Også de stedsegrønne hække klippes nu. Snareorme i tjørnehækken kan spules væk med en kraftig stråle fra haveslangen.
August: Stedsegrønne hække kan stadig klippes.
September: Plant stedsegrønne hækplanter (hvidgran, rødgran, taks, tuja, dværgcypres). Vand grundigt og skyg mod stærkt solskin.
Oktober: Plant løvfældende hække straks efter løvfald (avnbøg, bøg, hvidtjørn, liguster og navr). De fås som 2-3 år gamle planter i højder fra 30 til 100 cm. Bøg kan være langsom at få i gang. Den kan købes i en kraftig kvalitet, dyrket i potte eller container.
November-december: Hækplanter kan stadig plantes, når vejret er mildt og jorden bekvem.
Prydtræer
Januar: På de fleste træer kan kronen udtyndes eller opstammes. Husk, at træer med tidlig saft stigning ikke tåler afskæring af større grene. Det gælder birk, løn, prydvalnød og vingevalnød. De må kun beskæres, når de har blade.
Februar: Få fjernet de grene, som fra trækronerne rager ind over eller mellem el-ledningerne.
Marts: Undlad beskæring, da saftstigningen er i fuld gang i de fleste træer. Grene af magnolie, prydkirsebær og paradisæbler kan tages ind til drivning.
April: Ligesom havens øvrige planter kan prydtræerne gødes nu med 50 g blandingsgødning pr. m². Løvfældende træer plantes, når jordtemperaturen er på +10°C, og de skal plantes inden løvspring.
Maj: Stedsegrønne prydtræer, både bladbærende og nålebærende, plantes i maj (eller i august-september). Husk grundig vanding før og efter plantningen.
Juni: Ældre prydtræer kan gødes nu med samme mængde som i det tidlige forår (50 g/m²). Nyplantede træer skal ikke gødes.
Juli: Senere end første uge i juli bør man ikke udstrø gødning til havens træer. I tørre somre skal der vandes rigeligt.
August: Plant de stedsegrønne træer nu. Sørg for, at jorden er gennemvåd før plantningen, og vand rigeligt bagefter.
September: Det er stadig en god årstid for plantning af stedsegrønne. Plant ikke for kraftige nåletræer i en almindelig have. Beskæring af en række løvfældende træer bør ske nu. Det drejer sig om de træer, som har en tidlig saftstigning og som bløder stærkt ved beskæring på et for sent tidspunkt. Det er nu, man skal beskære eller udtynde birk, blodblomme, prydkirsebær, løn og valnød.
Oktober: Løvfældende træer plantes sidst i oktober eller i november, altid efter løvfald. Undgå at plante for kraftige træer - men anvend f.eks. hæg, ildløn, magnolie, manna-ask, prydkirsebær, prydæble og røn.
November: Løvfældende træer kan stadig plantes.
December: Foretag udtynding og beskæring af ikke-blødende træer.
Prydbuskene skal ikke alene have smukke blomster, men også gerne dekorative bær. Her det overdådige paradisæble, som hedder Malus sargentii.
Prydbuske
Januar: Fjern tung og våd sne fra grenene, så de ikke knækker. Mange prydbuske kan udtyndes.
Februar: Vand rododendron og andre stedsegrønne buske i tøperioder. Samtidig med udtynding af prydbuskene kan man tage grene ind til fremdrivning (fjeldribs, forsytia, hassel, prydkirsebær).
Marts: Udtynding af buskene bør afsluttes.
April: Giv 50 g blandingsgødning pr. m² til havens buske. Alle løvfældende buske plantes inden løvspring (potte- og container-kultiverede kan dog plantes hele sommeren). Forbered jorden til plantning af surbundsplanter (rododendron m.fl.).
Maj: Plant stedsegrønne prydbuske, både bladbærende og nålebærende. Også stedsegrønne surbundsplanter skal plantes nu (eller i august-september). Beskær de afblomstrede forsytia, rosenrnandel og spiræa.
Juni: Busketterne gødes på ny med 50 g blandingsgødning pr. m-. Nyplantede buske skal ikke gødes. Til surbundsplanterne anvendes svovlsur ammoniak og svovlsur kali, 50 g af hver pr. m². Fjern de visne blomster fra rododendron, syren og guldregn.
Juli: Vand rigeligt i tørre perioder.
August: Plant de stedsegrønne buske nu, både 'nålebuske' som enebærbuske og ædelcypres samt bladbærende buske som kalmia og rododendron. Husk at fjerne de visne blomsterklaser på rododendron, så frødannelsen ikke ødelægger blomstringen næste år.
September: Stedsegrønne buske kan stadig plantes. Husk omhyggelig vanding før og efter plantningen. Bambus kan plantes eller omplantes nu. Også de skal have rigeligt med vand.
Oktober: Alle løvfældende buske kan plantes straks efter løvfald - pottekultiverede buske dog også tidligere. Prøv at variere sortimentet af buske ved at vælge mere 'sjældne' arter som dværgmandel, glasbær, hibiskus, kejserbusk, perlebusk, perlerøn, skægbusk, troldnød og vinterlue.
November: Husk 'forrådsvanding' (vanddepot) af rododendron og andre stedsegrønne. Løvfældende buske kan stadig plantes.
December: Udtynd prydbuskene nu eller i løbet af de kommende to måneder. 'Forrådsgødning' (50 g/m² af en blandingsgødning) kan gives nu, evt. oven på sneen.
Slyng- og klatreplanter
Januar: Efterse espalier og udskift dårlige tråde og lister. Særlig sarte planter beskyttes med granris mod vinterkulden.
Februar: Allerede nu opvarmes sydvæggen så stærkt af solen, at knopperne kan lokkes for tidligt frem. Beskyt dem mod solen med granris, hessian eller rørmåtter, som først fjernes hen i april.
Marts: Opbind løsrevne ranker med blødt bånd, som ikke snærer. Tilbageskær de sentblomstrende, storblomstrede klematis nu. De får blomster på de skud, som udvikles i løbet af foråret.
April: Pottedyrkede klematis kan udplantes allerede midt i april. De trives bedst ved en øst- eller en vestmur. Plant dem 20-25 cm fra muren og med rodklumpen dækket af mindst 10 cm jord. Bør plantes sammen med mindre buske, som kan give skygge til klematis rødderne i løbet af sommeren.
Maj: Alle pottedyrkede slyngplanter kan stadig udplantes. Husk at vande grundigt før, under og efter plantningen.
Juni: Sørg for grundig vanding i den tørre forsommertid. Langs husmure og raftehegn vil jorden hurtigt blive meget tør.
Juli: Kraftige slyngplanter som klematis, vedbend og vildvin skal have studset toppen, før rankerne ødelægger tagskæg, tagrender og nedløbsrør. Sørg for opbinding (eller afklipning) af nye skud.
August: Den mest ideelle plantetid for klematis. Før plantning skal rodklumpen være vandmættet, og rodhalsen skal dækkes med mindst 10 cm jord. Blåregn kan skæres tilbage, og dens nye skud kan topknibes.
September: Sørg for tilbinding af de nye skud på espalierplanterne. Fortsæt vanding, så længe jorden er tør på voksestedet.
Oktober: Klatreroser plantes nu. Lad være med at beskære dem eller at afkorte grenene ved plantningen. Vent med beskæringen til næste forår (april).
November: Humle er næsten den eneste af vore slyngplanter, der udvikles som staude. Det vil sige, at dens slyngende stængler skyder op om foråret fra de overvintrende jordstængler. Nu er væksten ophørt, og man kan fjerne de visnende skud helt ned til jorden.
December: Sarte sorter af klematis dækkes med granris og vissent løv omkring rodhalsen.
Roser
Januar-februar: Lad roserne passe sig selv. Vent med beskæring til april-maj. Sørg for dækning med granris til de gammeldags, sarte typer. Moderne roser er fuldstændig hårdføre hos os.
Marts: Hvis rosenbedet om efteråret er blevet dækket med spagnum, skal den trækkes væk fra planternes rodhals midt i marts, så rodhals og podested ikke får kuldechok af den fugtige spagnum.
April: Buskroser, parkroser og vildroser kan udtyndes sammen med havens øvrige prydbuske, men de skal ikke beskæres ved afkortning af skuddene. De 'ædle' haveroser (tehybrider og buketroser) beskæres sidst i april. Fjern døde skud, svage skud, visne blomsterrester og hyben, nogle få af de gamle, træagtige skud samt grene, som krydser eller generer hinanden. De resterende skud kan beskæres hårdt, moderat eller svagt. Her skal anbefales den moderate beskæring, hvor man skærer årsskuddene ned til deres halve længde. Nye roser plantes nu.
Maj: Potteroser og roser i plastposer kan plantes nu. Vand rigeligt efter plantning. Gød med 50 g blandingsgødning pr. m² før den første blomstring.
Juni: Vand i tørkeperioder. Riv vildskud af ved basis. Fjern visne blomster hver dag, så der ikke udvikles hyben. Spul bladlusene væk med en kraftig stråle fra haveslangen.
Juli: Anden og sidste dosis af blandingsgødning gives i juli (40 g/m²). Fjern dagligt de visne roser, hver med to grønne blade. Det fremmer den næste blomstring. Besøg rosenplanteskoler eller rosenparker og skriv nye sorter op til indkøb til efteråret.
August: Fjern visne blomster samt vildskud.
September: Opbind de nye skud på klatreroserne. Fjern vildskud ved afrivning ved basis. Afpuds visne blomster. Gør det nye rosenbed klar til plantning af nye roser i oktobernovember. Giv det nye bed en grundgødning af 100 g animix (benmel) pr. m² eller 40 g blandingsgødning pr. m².
Oktober: Nye roser kan plantes fra 20. oktober. Køb altid roser af A-kvalitet med tre kraftige, afmodnede grene. Sæt rødderne af de barrodede roser i vand et døgn før plantningen.
November-december: Nye roser kan stadig plantes. Dæk sarte sorter på udsatte steder med granris. Lad være med at beskære nu. Vent til april.
De nemme stauder med stive stængler, behøver ikke opbinding. Her ses gule rølliker, røde brændende kærlighed og violette salvier.
Stauder
Januar: Visse stauder har grønne, overvintrende bladrosetter. De bør vinterdækkes med granris, som holder på sneen.
Februar: I barfrost dækkes sarte stauder (abeblomst, kleopatras nål, raketblomst og valmuesøster) med granris eller barkflis: Brug ikke spagnum, som senere på foråret kan give planterne frostchok.
Marts: Først nu bør den visne staudetop klippes af ved jordoverfladen. Pas på ikke at såre de fremspirende, nye skud.
April: Efterårsblomstrende stauder kan plantes her i foråret (mens de forårsblomstrende plantes om efteråret, nærmere bestemt i september). Men stauder i potte kan faktisk plantes hele vækstsæsonen, blot man vander godt efter plantningen. Det gamle staudebed gødes nu (50 g/m² af en almindelig blandings-gødning). De nyplantede stauder skal ikke gødes.
Maj: Afblomstrede stauder skæres ned til ca. 10 cm over jorden. Opbind de høje stauder, som ikke kan klare sig uden støtte.
Juni: Staudebedet skal vandes og jorddækkes. Roset-stauder (som jakobsstige, ridderspore og valmue) skæres ned for at fremme en ny blomstring. Staudefloks kan beskæres, så man forlænger blomstringen betydeligt. Pas de høje stauder med (helst diskret) opbinding.
Juli: Sørg for stadig afklipning af visne blomster. Skær derimod ikke de afblomstrede pæoner ned. Omplant de afblomstrede have-iris.
August: Alle afblomstrede stauder kan deles og omplantes nu. Abeblomst skal helst omplantes hvert år. Fortsæt med afpudsning og opbinding.
September: Fortsæt nyplantning af de tidligt blomstrende stauder. Giv ikke kunstgødning på denne årstid. Derimod kan man give en 'forrådsgødskning' (et næringsdepot) ved at blande benmel (animix) i den findelte jord til de nye stauder.
Oktober: Foretag jorddækning i staudebedet med visne blade eller barkflis. Afskær ikke den visne staudetop, men vent til marts-april med dette arbejde.
November-december: Lug de sidste ukrudtsplanter væk mellem stauderne, bedst ved håndlugning, ikke med hakkejern eller håndkultivator. Lad staudetoppen blive siddende, så den holder på den lunende sne.
Stenplanter
Januar-februar: De fleste stenplanter hører hjemme i bjergegne, som om vinteren er dækket af sne. I haven kan man holde på sneen med granris eller barkflis. Andre stenplanter skal helst have det tørt om vinteren (hvad vi sjældent kan tilbyde dem). Sådanne sarte stenplanter kan dækkes med klar plastfolie eller glasplader.
Marts: Fjeldplanter med svagt rodnet kim af frosten skubbes op af jorden. I tøvejr må de trykkes på plads igen. Lad vinterdækningen med granris blive liggende, til grannål ene er faldet af.
April: Enkelte pudeplanter kan deles og omplantes allerede nu. Nyplantning af stenplanter fra potte kan ligeledes foretages nu. Mange stenplanter kan tåle omplantning, selv når de er i fuld blomst.
Maj: Afblomstrede stenplanter afpudses og tilbageskæres. Pudedannende stenplanter, der har bredt sig for meget, kan opgraves, deles og omplantes.
Juni: Alle stenplanter er stauder, og de skal i regelen passes ligesom de andre stauder. Der er dog ingen grund til at gøde dem, tværtimod trives de bedst uden tilskud af næring.
Juli: Store partier af stenplanter kan skæres tilbage med en hækkesaks, mindre planter med en fåre- eller beskæresaks. Sørg for rigelig vanding i tørre perioder.
August: Lug mellem stenplanterne i fugtigt vejr - så er ukrudtet lettest at trække op. Pas på, at flerårige ukrudtsplanter ikke breder sig ind i puder og tæpper af stenplanter. De er næsten umulige at fjerne derfra igen.
September: Omplantning eller nyplantning af stenplanter kan stadig foretages. Anlæg af en 'blomsterplæne' kan være dyr i indkøb af planter, men til gengæld kræver den næsten ingen vedligeholdelse de følgende år.
Oktober: Foretag årets sidste lugning mellem stenplanterne. Sørg for 'topdressing' af den ubevoksede jord mellem stenplanterne, f.eks. med kompostjord, barkflis, grus eller perlesten.
November-december: Forbered vinterdækning af sarte stenplanter med granris. De stenplanter, som kræver overvintring på meget tør jord, dækkes med klar plastfolie eller glasplader.
Vand- øg sumpplanter
Januar-februar-marts: I vintertiden kræver vandbassinets planter af gode grunde ingen særlig pleje. Sumpplanter og mosebedsplanter op til bassinet passes som havens øvrige stauder. Sidste års visne top skal først nedskæres sidst i marts. Samtidig kan man topdresse jorden mellem sumpplanterne med spagnum eller kompost.
April: Når isen i bassinet er tøet, skal tre fjerdedele af vandet - udskiftes. Samtidig fjernes så mange alger som muligt. En 'børnesikring' af bassinet ved udspænding af et galvaniseret net lige under vandoverfladen bør nøje overvejes.
Maj: Alger og andemad bør 'skummes' af vandoverfladen, efterhånden som de tager bassinet i besiddelse. Klor kan kun anvendes som rensemiddel i soppebassiner og svømmepøler. Klor er gift for fisk, vand insekter og de fleste af vandplanterne. I stedet kan man anvende en meget svag dosis af blåsten (2 g/m³ vand).
Juni: Nyplantning af vandplanter kan foretages nu, hvor vandet er tilpas varmt. Også sumpplanter udplantes nu.
Juli: Synker vandstanden i bassinet, skal der hældes mere vand i. Alger fjernes, evt. ved at tilsætte vandet blåsten. Sørg for tilstrækkelig vanding af sumpplanterne i tørre somre.
August: Kraftige åkander kan udtyndes ved at fjerne en del af de kraftige blade. Fortsat 'lugning' af alger og andemad.
September: Samtidig med øvrige stauder kan sumpplanter og mosebedsplanter omplantes og nyplantes nu. Sørg for grundig vanding før og efter plantningen.
Oktober: Tøm halvdelen af vandet ud af havebassinet. Rens bassinkanterne med en stiv kost og fjern visne blade og andet affald.
November-december: Mindre havebassiner tømmes for vand for at undgå frostsprængninger. Anvend haveslangen som hævert ved tømningen. Bassiner med skrå sider vil ikke blive udsat for frostskader. Sikring mod bundfrysning af vandet i hele bassinet kan hindres ved at bortpumpe en del af vandet lige under det første isdække. Det her opståede luftlag isolerer mod yderligere frysning og skaffer ilt til vandplanter og fisk.
Bundplanter
Januar-februar: Ved barfrost er det ofte nødvendigt at dække de mere sarte bundplanter med granris. Drejer det sig om stedsegrønne bundplanter, må dækningen ikke være så tæt, at planterne ikke kan ånde.
Marts: Bispehue, lærkespore og perikum er af og til skadet og svedet af frosten. Disse planter kan nu skæres tilbage lige over jordoverfladen.
April: Udplantning af nye bundplanter kan foretages, så snart jorden er bekvem og tilstrækkelig varm, helst omkring +10°C.
Maj: Bundplanter kan stadig plantes. Ved plantning ind imellem og under buske må man ved jordbehandlingen passe på, at man ikke ødelægger buskenes rødder. De færreste bundplanter er særlig grådige, så deres vækst vil ikke genere naboplanternes rødder. Efter nyplantning af bundplanter bør jorden mellem planterne dækkes med spagnum, kompost eller barkflis, så ukrudtet ikke får for store muligheder!
Juni: Lug mellem de nyplantede bundplanter og sørg for tilstrækkeligt med vand i tørre perioder.
Juli: De tidligst afblomstrede bundplanter kan tilbageskæres nu. Flere af dem vil belønne os med en ny blomstring senere på sommeren.
August: 2-3 år gamle bjørnegræs bliver bare og visne i midten af planterne. Grav dem op, del dem i mange småplanter og plant dem i en godt gennemgravet jord. Der skal være rod på hver enkelt af de nye plantedele, så de hurtigt kommer i vækst.
September: Bundplanterne hører til de allernemmeste have planter. De kræver kun vanding i tørre perioder og lugning af ukrudt, så snart dette viser sig.
Oktober: Bregner i havens 'skovbund' kan opgraves, deles og plantes igen sidst i oktober. Husk grundig vanding før og efter omplantningen.
November-december: Sørg for en grundig gennemvanding inden vinterfrosten sætter ind. Dæk frostømfindtlige bundplanter med granris.
Løg øg knolde
Januar-februar: Overbrus de indendørs overvintrede knolde af dahlia og gladiolus med lunkent vand, hvis de står for tørt - og luft ud, hvis de har det for fugtigt. Gem de afdrevne løg af hyacint, narcis og tulipan til senere udplantning og fortsat vækst i haven.
Marts: Køb løg og knolde af sommerblomstrende arter og læg dem til forspiring i let fugtig spagnum i et lunt rum.
April: Fjern de visne blomster på de afblomstrede påskeliljer og tulipaner, men lad de grønne blade blive siddende, til de er visnet helt ned af sig selv. Skal ældre klumper af løgplanter flyttes, bør det ske, mens de er synlige, altså mens de endnu har noget af toppen tilbage.
Maj: Afpuds de visne løgblomster. Klip ikke den grønne top af løgplanter, som står i græsplænen, men vent, til den er visnet helt ned. Liljeløg lægges først i maj.
Juni: Hvis afblomstrede løgplanter skal afløses af sommerblomster, opgraves de nu og 'indslås' (nedgraves) midlertidigt i skygge med løgene dækket af jord. Dahlia og gladiolus udplantes omkring grundlovsdag med knopperne lige i jordoverfladen. Tre uger efter plantningen knibes toppen af dahliaplanterne for at få dem mere buskede.
Juli: Afblomstrede tulipanløg, som skal flyttes, opgraves, indslås, tørres og opbevares ved +20°C til lægning i oktober. Narcisløg, der skal flyttes, må lægges igen lige med det samme, så rødderne ikke tager skade. Visne liljeblomster knibes af efterhånden. Dahlia skal have meget vand og gødning. Ved 'udknopning' opnås større blomster.
August: Nye narcisløg lægges nu i løs jord, dækket af et jordlag, dobbelt så tykt som løget er højt.
September: Den ideelle læggetid for alle slags forårsløg (på nær narcisserne, som skal i jorden i august). Sørg altid for den rigtige læggedybde. Beskyt dahlia mod for tidlig nattefrost, f.eks. ved overbrusning med vand.
Oktober: Læg de sidste blomsterløg. De skal ikke gødes før et år efter lægningen. Dæk løgbedet med visne blade, ikke med spagnum.
November-december: Grav dahliaknoldene op, når toppen er svedet af frosten. Læg knoldene til tørre og opbevar dem køligt, frostfrit og tilpas tørt/fugtigt.
Sommerblomster
Januar: Studer frøkatalogerne. Bestil frø af de ønskede sommerblomster. Så frø af sommerbegonier i vindueskarmen.
Februar: Læg latyrus-frø i blød ('i støb'), så de hårde skaller blødes op. Så frø indendørs af fløjlsblomst, latyrus, løvemund og petunie.
Marts: Foretag omprikling af småplanterne i vindueskarmen. I milde forår kan man på friland så latyrus, morgenfrue, sommerridderspore og valmue, evt. under en solfanger (en slags miniaturedrivhus).
April: Vent med udplantning af sommerblomsterne fra kasser og potter i vindueskarmen - og vent med at købe de fuldt udsprungne sommerblomster hos plantehandleren. De skal ikke ud i haven før næste måned.
Maj: Mange sommerblomster kan udplantes nu, og de øvrige kan sås direkte på voksestedet. Men vent til grundlovsdag med at plante de sarte typer som f.eks. blåkvast, frødahlia, fuchsia, heliotrop, ildkrone, pelargonie og sommerbegonie.
Juni: Nu kan de sidste, sarte sommerblomster udplantes. De toårige sommerblomster (f.eks. gyldenlak, marieklokke, natlys, stedmoderblomst og studenternellike) kan sås nu, enten direkte på voksestedet eller i jiffypotter til senere udplantning eller omplantning.
Juli: Opbind latyrus og øvrige høje sommerblomster. Fjern de visne blomster for at fremme udviklingen af nye blomsterknopper. Foretag omprikling af de toårige sommerblomster.
August: Højsæson for sommerblomster! Sørg for vanding samt afpudsning af visne blomster, ikke mindst på latyrus.
September: Ryd de helt afblomstrede sommerblomster (jernurt og sommerfugleblomst er de første). Indhøst blomsterstængler af evighedsblomsterne og hæng dem til tørre på et køligt, skygget sted i gennemtræk. Pluk dem helst i tørt vejr.
Oktober: Ryd de enårige sommerblomster, efterhånden som de afblomstrer og visner.
November-december: Grav de 'afhøstede' blomsterbede. Giv jorden en forrådsgødning af benmel (animix) eller en blandingsgødning og lad bedet ligge brak til næste forår.
Frugttræer
Januar-februar: Æbletræer og pæretræer udtyndes. Trækronen skal være så åben, at en fodbold kan sparkes gennem kronen uden at blive hængende.
Marts: Lad 'vintermåtterne' af halm eller granris blive siddende et stykke tid endnu foran fersken- og abrikosespalieret, så blomstringen udskydes. Udsprungne ferskenblomster må bestøves kunstigt med en pensel, hvis bierne ikke er kommet frem.
April: Barrodede frugttræer plantes inden løvspring. De skal ikke gødes den første sommer. Ældre frugttræer gødes med 50 g blandingsgødning pr. m². Vokser træerne i et græstæppe, må man give et ekstra næringstilskud til græsset - f.eks. 50 g kalksalpeter pr. m².
Maj: Espaliertræerne skal have fjernet de lodrette sideskud, mens de vandrette skal bindes ind til espalieret. Udtynding af kirsebærtræer og blommetræer skal foretages, mens træerne har blade, og kan derfor gøres nu.
Juni-juli: I gode frugtår bør man i juni eller juli foretage en udtynding af frugterne for at opnå en bedre frugtkvalitet. Æbler og pærer udtyndes straks efter 'junifaldet', hvor de ikkebestøvede frugtanlæg falder af af sig selv. Blommerne bør udtyndes, når de ansatte frugter blot er ærtestore. Espaliertræerne skal sommerbeskæres (lodrette skud fjernes, de vandrette topknibes).
August: Efter frugthøst udtyndes grenene på blommetræerne og kirsebærtræerne. På fersken træerne fjernes de afbårne skud helt ved basis.
September: Pluk først æbler og pærer, når frugterne er plukkemodne, altså når stilken let slipper frugtgrenen. Opbevar den plukkede frugt udendørs i kasser, bedst i skygge og skærmet mod silende regn.
Oktober: Bedste plantetid for frugttræer er fra 20. oktober og et stykke ind i november. Sørg for god behandling af jorden før plantningen. Sæt træerne 5-10 cm dybere, end de stod i planteskolen. Beskær ikke grenene før eller efter plantningen. Gød ikke de nyplantede træer.
November-december: Vær tilbageholdende med beskæring. Kronerne på ældre træer kan dog udtyndes med års mellemrum. Opbevar den høstede frugt køligt, men frostfrit og i høj luftfugtighed.
Frugtbuske
Januar-februar-marts: Er frugtbuskene ikke udtyndet i løbet af efteråret, kan det nås endnu. Husk, at solbær har bær på de unge skud, ribs og stikkelsbær især på de ældre skud. Udtynd buskene godt og fjern grene helt nede ved jorden.
April: Frugtbuskene springer tidligt ud, og nye buske skal plantes før løvspnng.
Maj: Vand rigeligt efter blomstringen. Dæk jorden med kompostjord eller barkflis. Giv 40 g blandingsgødning pr. m² - og et ekstra tilskud på 20-30 g/m² af svovlsur kali til ribsbuske med brune bladrande. De lange ranker hos brombær opbindes, men bør ikke afkortes.
Juni: Sørg for rigelig vanding i tørre perioder.
Juli: Frugtbuskene kan gives gødning med kali ,og fosfor, men hold inde med kvælstoftilførslen. Udtynd buskene efter (eller samtidig med) bærhøsten. Solbær skal have fjernet alle grene, der er 3-4 år gamle. De fleste bær kommer på de unge skud. Kuglerunde knopper er tegn på angreb af solbærmider. Fjern de angrebne skud helt og brænd dem. Ribs udtyndes ved at fjerne de fleste, svageste unge skud og et par af de ældste grene midt i busken. Stikkelsbær udtyndes, så bærrene bliver større og lettere at plukke. Fjern hvert år de ældste grene, der kendes på den sorte bark. Hos hindbær fjernes de afbårne skud helt til jordoverfladen, mens de nye et-års-skud ikke skal beskæres. De bærer frugt næste år.
August: Opbind de nye skud på brombærplanterne. Ligesom hindbær har de frugter på de to år gamle skud.
September: Udtynd kronen på de små 'træer' af stikkelsbær, ribs og solbær, som nu kan købes i planteskolerne. Sørg for omhyggelig opbinding af stammen til en tonkinstok.
Oktober: Nye frugtbuske plantes efter løvfald. Køb altid den kraftige kvalitet med 5-8 grene. Hindbærplanter forhandles som etårige planter på 60-100 cm's længde.
November: Grav ikke mellem frugtbuskene. Deres rødder ligger meget nær jordoverfladen og ødelægges ved gravning.
December: Beskær vinrankerne før nytår, for at sårene ikke skal 'bløde'.
Køkkenhaven kan også være dekorativ - og der må godt blandes lidt blomster ind i alt det grønne.
Køkkenurter
Januar: Giv urtebedene en forrådsgødskning af 50 g/ms af en blandingsgødning eller 100 g/m- af benmel (animix).
Februar: Køb læggekartofler (statskontrollerede, sygdomsfri, meristemformerede) og læg dem til forspiring, lyst, men køligt.
Marts: Selv i tidlige forår er der ikke grund til at forhaste sig med såning af køkkenurter. Først når jorden er + 10°C, kan man begynde at putte frø i jorden. Stikløg af skalotteløg kan derimod sættes i begyndelsen af marts. Tomater kan sås i potter indendørs.
April: Så gulerødder, radiser, salat og spinat. De tidlige sorter af kartofler lægges, blot 6 cm dybt. Sæt solfangere af plast eller glas over salat og tidlige jordbær. Udplant spidskål og blomkål sidst på måneden. Af krydderurter kan man så dild, kørvel, persille og purløg.
Maj: Så radiser, salat, spinat og ærter hver tredje uge. Så agurker, bønner, græskar og majs, når kirsebærtræerne blomstrer (de kan også sås tidligere indendørs og udplantes sidst i maj). Opsæt solfangere, som giver et bedre vokseklima for de fleste urter. Hyp kartoflerne, når toppen er 10-15 cm høj. Rengør urtebedene ved håndlugning eller med lugehakke og kultivator. Udtynd de rækkesåede grønsager.
Juni: Udplant tomatplanterne, når hvidtjørnen blomstrer. Vand urtebedene. Knib tomaterne og bind dem op. Udplant porrer. Sidst på måneden får man den første høst i hus: Jordbær og nye kartofler.
Juli: Udplant nye jordbærplanter (sygdomskontrollerede, meristemformerede, evt. dyrket i potter). Opgrav skalotteløg og rødløg, når toppen er visnet.
August: Plant de sidste jordbær. Opgrav spiseløgene. Hyp porrer og blegselleri.
September: Sæt persille, purløg, merian og timian i småpotter til videredyrkning i køkkenvinduet. Beskyt tomatplanterne mod tidlig nattefrost.
Oktober: Opgrav og rens gulerødder, kartofler og rødbeder. Pluk de sidste tomater. Indret en 'roekule' til de grove grønsager, rodfrugter og knolde.
November: Lad porrer og rosenkål 'overvintre' ude i haven. Grav jorden, men ikke særlig dybt, i de afrømmede bede. Giv samtidig en blandingsgødning (30-50 g/m²) eller benmel (100 g/m²).
December: Udluft opbevaringskulen med rodurterne, når det ikke er frost.
--
Er dette en Hibiscus Syriacus eller ....
Hej med jer
Jeg må lige komme med en kommentar til Leon der skriver at der ikke findes en udgave af Hibiscus Syriacus i Danmark.
Jeg er ret overbevist om at det er sådan et eksemplar jeg har i min have, tæt op ad min syd mur på huset. Jeg købte for en del år siden et dødsbo, hvor tidligere ejer havde haft besøgshave igennem en årrække. Det hører jeg af en nabo der også boede her, samtidig med tidligere ejer af huset. Jeg har flyttet på planten og den har ikke været særlig aktiv med blomster og vækst fordi den først begynder blomstringen sent på året og det går i stå når det bliver køligere. Men i år er der flere blomster og jeg har taget nogle billeder, tæt på og længere fra. De viser tydeligt at min hibiscus ligner på en prik. Farven, farven helt i midten og støvdrageren...det hele ligner. Jeg bor i søhøjlandet og haven er meget frodig med bl.a. mange rigtig store Rhododendron.
Her har i nogle billeder af min lille trætte hibiscus.
Vejret i den sidste tid har sat den lidt i stå og derfor er det billeder af en blomst med små skader.
Jeg mener dog stadig at man kan se farverne.
Jeg har som sagt haft problemer med denne specielle Hibiscus, da de gamle grene ser meget snørklet ud, med knuder på.
Måske kan i fortælle mig hvorfor de ser sådan ud, eller om det er normalt.
De første år var jeg i tvivl om at planter overhovedet var levende, da der gik lang tid før den viste blade. Jeg lod den heldigvis stå i fred og ventede.
NB! Jeg er ikke den store "havemand", men syntes
alligevel at det er lidt spændende at holde mig orienteret og så gøre mit
bedste.
venlig hilsen / kind regards
Mio
Yoko Mio Dyrendom
Gl. Rye
Tvillingblomst - Diascia barberae
Slægtsnavnet Diascia kommer af græsk di = to og askion = lille bælg eller læderflaske og hentyder til de to sækagtige fordybninger i kronen. Slægten består af ca. 50 arter af oftest enårige urter, alle vildtvoksende i Sydafrika. Kun en af arterne dyrkes som sommerblomst i haver.
Diascia barberae er en enårig, opret, ca. 30 cm høj urt med modsatte, tandede, ægformede, glatte blade og med en endestillet, ca. 15 cm lang blomsterstand. Kronen er tydelig tolæbet med to lange sporer; farven er rosa til lyserød med gulgrønne pletter i svælget. Blomstrer i juli-september.
Tvillingblomst (Diascia barberae).
Vækstkrav: Planterne blomstrer rigt i sol i almindelig god, gerne lidt let havejord.
Pleje: Frø sås i marts-april i varmbænk eller i potte i væksthus og kan dyrkes videre i potte eller udplantes på friland i maj med ca. 25 cm's afstand.
Anvendelse: Kan med fordel anvendes som potteplante i stue eller på varm altan og er også dekorativ til plantning i bed eller rabat.
Høj - Have & Anlæg
Tilbyder alt i have og anlæg.
-Nyanlæg
-Omlægning
-Hækklipning
-Træfældning
-Plantearbejde
-Jordarbejde
-Hegnsopsætning
-Alle former for belægning
Intet er for småt og som udgangspunkt intet for stort.
Høj faglig kvalitet til konkurrencedygtige priser.
Få et helt uforpligtende besøg/tilbud.
Græsplæneråd

Er græsset altid grønnere på den anden side af hækken?
Det kolde vejr er ved at slippe sit klamme greb om landet, og med mildere vejr og helligdage forude er det atter blevet tid til at kaste sig over haven. Det gælder ikke mindst græsplænen, der efter en fugtig vinter trænger til en ordentlig omgang, så den kan stå smuk og grøn til sommer.
Græssets vækst har ladet vente på sig på grund af det kolde forår.
»Men nu hvor temperaturen stiger, begynder græsset endeligt at grønnes«.
Fem tips til klargøring af plænen:
1. Drop kemien
Trælaster og havecentre over hele landet bugner af varer, der ifølge påskriften kan give den perfekte plæne, men kemien skal man holde sig fra.
»Man behøver ikke gå grassat og købe alt muligt. Og slet ikke kalk, som findes i mange produkter. Mange tror, at de skal give plænen kalk for at modvirke mos, og selv om det er rigtigt, at mos trives i sur jord med en lav ph-værdi, så hjælper kalken ikke. Og det slet ikke øst på, hvor vi har meget kalk i jorden i forvejen«.
Mos skyldes vores fugtige klima både vinter og sommer - og at vi derfor ikke kan komme udenom den næsten uanset, hvad vi gør.
2. Fat riven
Det bedste middel mod mos er løvriven.
»Riv plænen igennem. Så får du både revet noget af mosset væk og skabt luft ned til græsrødderne. På den måde får du fremprovokeret noget ny vækst«.
Rivningen er også nødvendig for at få fjernet haveaffald og rester af nedfaldne blade, som ligger og hæmmer væksten.
3. Giv lidt gødning
Vil man gerne give plænen lidt ekstra krudt, kan man vælge at gøde den.
»Man kan bruge en almindelig all-round havegødning, men vælg en organisk variant«.
4. Trim plænen
Når der er kommet ordentlig gang i væksten, skal plænen trimmes.
Hold øje med græslængden, inden du tager maskinen frem.
»Når græsset er længere end, hvad en tændstikæske er i højden, er det ved at være højt nok til at blive slået« og det er vigtigt, at man ikke slår det for tidligt.
»Jo lavere græsset er, jo mere sårbar er plænen i sit rodsystem. De meget tætte græsplæner, vi kender fra golfbaner, kræver rigtig mange ressourcer, og det behøver man jo ikke som haveejer at kæmpe med for at have en helt almindelig græsplæne. Så lad være med at klippe for hårdt i den«.
5. Ret småfejlene
Sneskimmel, der typisk viser sig som gule pletter, pynter ikke i græsplænen. Det kan være nødvendigt at efterså hist og pist for at gå genoprettet plænen.
»Læg et tyndt lag finmuldet jord på og efterså med noget nyt plænegræs«, råder han og forklarer, at det nysåede græs skal have tid til at få ordentlig fat, inden man slår den igen.
Har man haft mosegrise henover vinteren, skal man også rette op og sørge for at dække hullerne ordentligt til, inden man sår nyt græs.
Du kan ved samme lejlighed vurdere udformningen af græsplænen og overveje en eventuel omlægning.
»De steder, hvor der er mest skyggefuldt, oplever man de fleste problemer med græs. Man kan derfor overveje, om man skal rykke græsplænen mere ud i solen og anlægge bede i skyggen i stedet«.
Krydderbusk
SLY Design & Lifestyle
Vi er en anderledes møbelforretning med et godt udvalg til indendørs – såvel som udendørsbrug og meget andet.
Kontakt os gerne for mere information.